ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La 17 mai 1919, a intrat în Arad Regimentul 6 Vânători al Armatei Române, sprijinit de o baterie de artilerie. A fost momentul în care orașul a revenit la România, după Marea Unire de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, informează România Actualități.
 
Concret, schimbarea pe care au simțit-o arădenii eliberați de sub stăpânirea maghiară a constat în introducerea administrației românești și a limbii române, care s-au perpetuat timp de un secol și au influențat toate domeniile vieții publice.

Atmosfera de sărbătoare de la Arad a fost întregită de o reconstituire istorico-militară, realizată de membrii Asociației IR33 - Cetatea Aradului, îmbrăcați în costume de epocă aparținând Gărzii Naționale Române și Armatei Ungare, în amintirea campaniei Armatei Române în Ardeal și Țara Ungurească de la 1919.
 
Evenimentele care marchează, în perioada 16-17 mai, Centenarul Administrației Românești au mai cuprins vernisaje, sesiuni de comunicări științifice, lansări de carte, spectacole stradale, paradă militară și paradă a portului popular din 50 de localități reprezentând cinci zone etnografice ale județului Arad, informează Centrul Municipal de Cultură din Arad.

„Zilele Administrației Arădene reprezintă o mare sărbătoare pentru familia arădeană. Angrenăm în activitățile de la sfârșitul acestei săptămâni locuitori ai județului și ai municipiului din toate categoriile de vârstă și toate categoriile sociale. Administrația Aradului organizează evenimente deosebite pentru aniversarea a 100 de ani de administrație românească la Arad”, a declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

La rândul său, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, precizează că, prin manifestările de la sfârșitul acestei săptămâni, administrația arădeană aduce un omagiu atât profesioniștilor din administrația publică locală a ultimilor 100 de ani, dar și Armatei Române, instituția care a conferit stabilitate în momentele esențiale ale societății românești: 

„În seara zilei de joi oferim un spectacol de gală al Filarmonicii Arad și apoi o recepție festivă prin care ne arătăm recunoștința față de cei ce au dezvoltat comunitatea arădeană și și-au adus contribuția la creșterea Aradului, la locul lor de muncă, în organizații non-guvernamentale, în structurile militare, Biserică, școală, familie. Aradul de astăzi este rezultatul unui efort colectiv și îmi doresc să profităm de această sărbătoare pentru a le demonstra tuturor celor din Arad și din afara Aradului că pe fondul filonului românesc puternic aici s-a dezvoltat o comunitate profund atașată valorilor europene”, a declarat primarul municipiului Arad.

Evenimentele care marchează Centenarul Administrației Românești sunt organizate de Primăria Municipiului Arad și Consiliul Județean Arad, prin instituțiile de cultură subordonate, Centrul Municipal de Cultură, Filarmonica Arad, Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol”, Complexul Muzeal și Centrul Cultural Județean, având ca parteneri de organizare Universitatea „Aurel Vlaicu” și Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”.

Un eveniment similar a avut loc și la Oradea în perioada 16–20 aprilie, când s-a sărbătorit Centenarul Oradiei Mari, marcând eliberarea armată și unificarea administrativă de partea română, petrecute după încheierea Primului Război Mondial și în urma adoptării în Ardeal și Partium a hotărârilor Marii Adunări reprezentative de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, consfințite ulterior de tratatele de Pace.