ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ÎPS Ciprian a resfințit sâmbătă, 28 decembrie 2019, sediul istoric al Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Imobilul a fost redobândit, prin eforturile proprii, de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, în urmă cu 16 ani, fiind întreținut de Arhiepiscopie în toată această perioadă și redat, în anul 2018, funcției inițiale. La eveniment au participat preoții consilieri eparhiali Ionuț-Cristian Vuță și Marian Gegea, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe, Ana-Corina Săcrieru, și circa 50 de membre ale acestei organizații, informează Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei.

În cuvântarea ținută după slujba de sfințire, Chiriarhul Buzăului și Vrancei a arătat că Asociația Femeilor Ortodoxe din Eparhie a fost înființată, în anul 1927, de Episcopul Ghenadie Niculescu al Buzăului și a funcționat, până în 1948, sub denumirea de „Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe din România – filiala Buzău”, societate cu personalitate juridică distinctă în cadrul Eparhiei locale, parte componentă a cultului ortodox.

„Dumneavoastră, femeile creștine ortodoxe de astăzi, sunteți chemate să dați o mărturie concretă, vie, despre credința pe care o împărtășiți și pe care trebuie să o transmiteți copiilor și nepoților, confirmând, prin aceasta, că sunteți vrednice urmașe ale femeilor ortodoxe de odinioară. Perioada 1948-1990, când înaintașele dumneavoastră nu s-au mai putut implica organizat în viața Bisericii, este, din fericire, de domeniul trecutului; totuși, activitatea lor nu a lipsit cu desăvârșire, deoarece au continuat să se implice la nivelul fiecărei parohii, în așa-numitele comitete parohiale, desigur, în funcție și de modul în care preotul a știut să le inspire curaj. După anul 1990, am intrat într-o nouă etapă a istoriei Bisericii noastre strămoșești, marcată de libertatea de exprimare, și cred că nimeni nu ne mai poate opri să ne manifestăm public, prin fapte concrete, credința ortodoxă și valorile Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos”, a afirmat ÎPS Ciprian.

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei a lăudat activitatea remarcabilă desfășurată până în prezent de Asociația Femeilor Ortodoxe, îndemnându-le pe membrele acesteia să continue pe aceeași direcție, cu la fel de multă implicare și dăruire.

„Mărturisesc, cu acest prilej, că am mari așteptări din partea femeilor ortodoxe din cele două județe ale Eparhiei noastre și sunt convins că veți face cinste Bisericii Ortodoxe Române. La o primă analiză, oricine își poate da seama că ați pășit deja pe un făgaș frumos și constructiv. Dacă vom merge permanent în această direcție, cu aceeași implicare și dăruire, nu am nici o îndoială că se vor împlini lucruri frumoase, spre bucuria sufletească a domniilor voastre și spre folosul sufletesc al celor din jur. Odinioară, femeile ortodoxe s-au axat pe latura educațională, înființând școli, pentru pregătirea tinerilor în spiritul culturii și spiritualității creștine; acum, trebuie să recunoaștem că este destul de dificil să înființăm școli sub directa oblăduire a Bisericii, dar aceasta nu înseamnă că nu putem organiza și desfășura activități culturale, educaționale și de caritate, în folosul copiilor și tinerilor noștri”, a explicat Ierarhul.

În replică, av. Ana-Corina Săcrieru, președinta Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, i-a mulțumit ierarhului pentru evidențierea adevăratei misiuni a femeii creștine, aceea de organizatoare a lumii din jurul ei. 

„Ceea ce Înaltpreasfinția Voastră ați făcut, dincolo de restaurarea juridică a asociației, este această punere în lumină a adevăratei noastre misiuni. Ați deschis o poartă și ne-ați spus: Iată, aceasta este dimensiunea în care femeia ortodoxă funcționează, ca o adevărată organizatoare a lumii din jurul ei. Intenționat evit cuvântul «creatoare», deși Alice Voinescu, prima femeie filosof din cultura română, cu doctoratul luat în anul 1913, spunea că declinul culturii a început odată cu uitarea de către femeie a menirii ei fundamentale, aceea de creatoare a lumii din jurul ei. Când femeia alege să pună altceva în locul valorilor sădite ontologic în ea, atunci începe declinul lumii din jurul ei. Este ca și cum am uita adevărata menire și ne-am apuca de altceva. Noi știm că avem multe de făcut, dar cele cu adevărat importante nu trebuie lăsate. Acesta nu este doar un act de restaurare juridică, ci și de restaurare a demnității feminine, pentru că, atunci când suntem în menirea noastră, suntem cu adevărat în demnitatea noastră”.

După resfințirea sediului istoric al Asociației Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian a dăruit două icoane ale Maicii Domnului cu Pruncul, care să le ocrotească pe cele 7600 de membre ale organizației în misiunea lor de renaștere spirituală a poporului român și deșteptare a spiritului misionar creștin.