ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Artistul plastic Paul Hitter a distribuit vineri pe contul lui de social media un eveniment la care anunța că nu va participa: „Nu reducerii bugetului pentru educație, sănătate și mediu!”. Manifestația urma să aibă loc vineri, în Piața Victoriei, începând de la ora 16:00. Pictorul e de părere că cei care au votat actuala majoritate politică ar trebui să meargă să protesteze, pentru că (nu) știau ce va urma. Totodată, el remarcă tăcerea unei părți a presei care, altădată, nu pierdea nicio ocazie să vorbească despre proteste.

„Cica se protesteaza! Buahahah! Mor de ras! Eu sa ies sa protestez? Nuuuuu tata, niciodata! Sa iasa aia care i-au votat! Aia sa protesteze. Eu unul stiam ce va urma, caci doar fraier facut gramada sa fii sa nu stii ca PDLul are o politica dezastruoasa pentru tara. Ce nu stiati ca vor urma taieri? Sigur, ca de fiecare data, aceste masuri sunt pentru insanatosirea economiei. I-auzi Franț! Ce nu stiati ca va veni FMI? Ce nu stiati ca educatia lui Iohannis inseamna reeducare? Nu stiati ca Cîțu e un maimutoi? Nu stiati ca Turcan? Nu stiati ca Orban? Nu stiati ca Blaga? Nu stiati? I-auzi Franț! Acu de ce sa protestati? Eu zic sa ii lasam sa isi duca "programul de guvernare" pana la capat! Asa este corect si democratic! Totusi, remarc tacerea asurzitoare dintr-o anumita parte a presei. Guran e mucles. Mandruta e mucles. Dogioiu e mucles.Chirila ie mucles de tot. Esca nu mai zice nimic. Vorbim toti despre Craciun, reni, brazi, cadouri si zapada care lipseste. Deci pe bune, sa ma duc sa protestez, eventual sa imi iau si cateva bastoane in cap de la jandarmi, ca ce? Ca poporul a votat? Pai daca a votat sa le fie de bine. Eu nu imi voi pierde timpul prin piete si nici nu imi voi pune in pericol sanatatea”, a scris Paul Hitter, vineri, pe Facebook.

„Vineri, 20 decembrie, de la ora 16 ieșim în stradă în semn de protest față de proiectul de buget de stat pentru 2020!

Haideți în Piața Victoriei să ne arătăm nemulțumirea că Sănătatea, Educația, Mediul și Dezvoltarea Regională sunt defavorizate în bugetul pe anul viitor, în timp ce instituțiile de forță (MAI, SRI, MapN, STS și SPP) primesc bugete majorate!

Prin proiectul de buget anunțat pentru 2020, guvernul face un salt spre agravarea unei situații deja extrem de grave: involuția și distrugerea unor sectoare cheie ale societății și economiei românești (sănătatea, educația, cercetarea, mediul și dezvoltarea regională), în timp ce optează pentru creșterea finanțării de stat pentru serviciile de securitate și interne:

• MAI: +13%
• SRI: + 10,2%
• MApN: +18 %
• STS: +9%
• SPP: +19%

Printr-o logică pe dos, ministerele-cheie pentru dezvoltarea socială pierd procente masive la alocările bugetare:

• Bugetul Ministerului Sănătății scade cu 22,8% față de 2019
• Alocările pentru Educație sunt la cel mai mic procent din PIB din istoria recentă a țării: 2,7%
• Ministerul Mediului primește cu 60,5 % mai puțin
• Ministerul Dezvoltării Rurale e lovit și el de tăierea a 42.2 %.

Vrem urgent o schimbare a priorităților bugetare!
ACEST BUGET NU TREBUIE SĂ TREACĂ!
Vrem ca Sănătatea, Educația, Cercetarea, Mediul și Dezvoltare să fie priorități naționale!”, se arată în descrierea protestului, pe Facebook.