ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică, 20 martie, oamenii din comuna Pungești, județul Vaslui, dovedesc din nou că vor să scrie o elocventă pagină în istoria democrației românești, prezentându-se la vot într-un număr mare (la ora 12.00, 25% prezență la vot).
 
Astăzi, locuitorii Pungeștiului au fost așteptați să voteze la referendum-ul pentru schimbarea primarului, nemulțumiți pentru că acesta a permis companiei Chevron să monteze o sondă pentru explorarea gazelor de șist.
 
Asociația Mișcarea de Rezistență, prin președintele său, Constantin Pâslaru, acuză fraude la referendum:
 
"Din păcate, tentativele mârșave de fraudă venite din partea celor vizați de scopul acestui referendum sunt multe și vizibile. În mod agresiv, se practică diferite metode de dezinformare a electoratului, menite să avantajeze interesele domnului Mircea Vlasă, primar al comunei Pungești și tuturor afiliaților lui.
 
Drept exemplu, președinții secțiilor de votare au încercat, în mod abuziv, să împiedice alegătorii să voteze pe listele suplimentare, invocând motive imaginare. Legea 115, la care aceștia fac referire, apartine de normele de reglementare a alegerilor locale, care în cazul comunei Pungești nu se aplică.În situația de față vorbim despre un referendum și se aplică Legea 3/2000, articolul 21.
 
Totuși, in temeiul legii 115, președintele secției Biroului Electoral are obligația să primească cerea de scoatere a persoanelor de pe listele permanente și să le includă pe cele suplimentare. Abuzând de aceasta lege 115, care nu coincide cu evenimentele de astăzi, se încearcă oprirea observatorilor din alte sate să voteze pe listele suplimentare, întrucât statutul lor nu le permite părăsirea secției de votare la care sunt repartizați.
 
A mai fost semnalat faptul că domnul Coromelcea Gabi, consilier PSD si angajat al poștei din comuna Pungești, a început să împartă astăzi pensiile sătenilor. Acesta a recunoscut că face campanie electorală în momentul desfășurării referendumului. 

Biroul Electoral Central și Parchetul au fost informate despre ilegalitățile depistate la referendumul de astăzi din comuna Pungești. La această oră așteptăm confirmarea demersurilor făcute, prin sesizările depuse la biroul electoral central. 

Pungeștenii sunt optimiști, cred în victoria lor, în victoria dreptății și a democrației și doresc, prin lupta lor crâncenă, să fie un exemplu pozitiv și un reper pe drumul normalității".