ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Încă nu s-au stins ecourile evenimentului „Women Talk” de la Focșani, acolo unde zeci de elevi minori urmau să fie aduși la Ateneul Popular din localitate să asculte despre ideologia genului, cea care susține că genul unei persoane nu depinde de biologia acesteia.

În urma sesizării părinților, a Inspectoratului Școlar Județean și a Baroului Județean Vrancea, Ateneul Popular Focșani a anulat evenimentul, care până la urmă s-a desfășurat în cadru restrâns în altă parte.

În urma acestei decizii, activiștii LGBT au acuzat că instituția focșăneană discriminează, ceea ce dat ocazia directorului Ateneului Popular să reacționeze printr-un drept la replică oficial.

În cadrul declarației, directorul Ateneului Focșani precizează că instituției nu i-au fost comunicate intențiile reale ale conferinței, despre care a aflat ulterior. Oficialul mai afirmă că atunci când a constatat că nu există acordul părinților și al Inspectoratului Școlar Județean, a decis să transmită organizatorilor că nu poate găzdui conferința.

De altfel, acordul de parteneriat nici nu a fost semnat de organizatori, dar totuși partea americană a promovat conferința fără știrea Ateneului. Iată mesajul Ateneului Popular din Focșani, conform Ziarul de Vrancea :

Ateneul Popular „Mr. Gh. Pastia” Focșani, ca instituție publică de cultură care inițiază și desfășoară programe și proiecte culturale cu precădere în domeniul promovării și valorificării creației muzicale culte, naționale și universale, dar și în cel al educației permanente, culturii tradiționale și promovării valorilor culturale și artistice, a oferit în permanență sprijin tinerilor în numeroase proiecte cultural-educative de dezvoltare personală.

Dovadă cele mai recente proiecte desfășurate :

Proiect educațional GROW – Proiect internațional de educație nonformală în spiritul multiculturalismului; (organizator: Asociația Școala de Valori București, Consiliul Județean al Elevilor Vrancea și Ateneul Popular);

dar și  Proiectul educativ „YES”, desfășurat în 2017 în parteneriat cu American Councils for International Education Romania și organizat tot de D-ra Irina Novac, constând în ateliere tematice (human rights – drepturile omului, no more hate speech – fără discurs instigator la ură și legal education – educație legală ) în care tinerii au învățat într-un mod non-formal despre drepturile omului, discursul urii și educație legală.

Din partea organizației American Councils for International Education Romania am primit din nou o invitație de parteneriat, tot prin eleva Irina Novac, de această dată pentru organizarea unei conferințe.

Iată propunerea inițială:

„Ne propunem organizarea conferinței Women Talk, aflată la prima ediție, ale cărei tematici sunt egalitatea de șanse între sexe, stereotipuri despre femei și bărbați și educarea generației tinere despre respectul pentru femei și women empowerment, Women Talk fiind un eveniment organizat de liceeni pentru liceeni. În decursul a 4 ore, tinerii vrânceni vor asculta poveștile a 5 speakeri, toate fiind femei de succes din România, ale căror activitate se desfășoară în domeniul drepturilor femeii sau în domenii pe care societatea le consideră menite bărbaților exclusiv. Pentru ca acest eveniment să se desfășoare la cote de exigență specifice unor standarde ridicate, vă rugăm să ne sprijiniți și să vă aduceți contribuția la succesul acestui eveniment prin care imaginea instituției pe care o reprezentați va avea de câștigat.”

Și iată anunțul final, apărut în presă, dar necomunicat Ateneului Popular, care dezvăluia adevăratele intenții ale conferinței :

În data de 24 februarie organizăm proiectul Women Talk – conferința al cărei obiectiv este women empowerment și educarea tinerilor vrânceni despre rolurile de gen. Este o conferință pentru liceenii de clasele 9-12 din Vrancea, unde am invitat 5 persoane activ implicate în women empowerment, care pledează pentru drepturile tuturor femeilor și egalitatea de gen și care reprezintă diverse comunități, precum cea romă, LGBT, sau femei care luptă pentru femei și activează în domenii considerate de către societate ale bărbaților.” 

Luînd act de acest anunț final, făcut fără știrea nostră, de adevăratele teme ale conferinței, pentru care formularul inițial de înscriere nu prevedea dacă există sau nu avizul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea pentru această activitate educațională și nici acord al părinților în cazul  participării elevilor minori, am realizat că nu putem găzdui o activitate educațională pentru minori pentru care nu există avizul Inspectoratului Școlar Judetean.

Astfel, modelul de Acord de Parteneriat trimis prin e-mail D-rei Irina Novac a rămas necompletat, nesemnat, neștampilat și neînregistrat (a se vedea ediția on-line a articolului). Juridic acesta nu avea nici o valoare și, prin urmare, nici nu putea produce efecte.

Regretabil este faptul că American Councils for International Education Romania, deși nu avea Acordul semnat, a promovat totuși evenimentul fără știrea noastră.

În opinia noastră, nimeni nu ne poate impune să fim parte într-un eveniment dacă acesta nu concordă cu misiunea și obiectivele instituției noastre, care nu au legătură cu discriminarea, pentru că noi nu discriminăm pe nimeni, ci pur si simplu respectăm misiunea si obiectivele instituției noastre în condițiile legii.

Iată de ce acuzațiile de discriminare și de cenzură la adresa noastră sunt nefondate iar vorbele spuse de Directorul Ateneului Popular și relatate în articol au fost decupate din contextul general cu intenția de a victimiza organizatorul conferinței și de a culpabiliza conducerea instituție în mod nejustificat.

Sperăm ca eleva Irina Novac să aibă curajul și decența să recunoască și public (așa cum a făcut-o telefonic) că, inițial, nici ea nu a știut exact cine vor fi invitații și care vor fi temele abordate de ei în cadrul conferinței Women Talk.

Reacțiile ulterioare ale comunității, ale părinților, faptul că nici Inspectoratul Școlar Județean Vrancea nu a revenit asupra deciziei de neavizare a activității educative în discuție, telefoanele de apreciere primite la sediul Ateneului Popular de la alte instituții, ne-au întărit și mai mult convingerea că decizia noastră a fost una corectă.

 Valentin Gheorghiță, Director, Ateneul Popular