ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Una dintre primele localități din România și prima din Sălaj care votează Declarația de Unire cu Basarabia este Bădăcin, satul natal al lui Iuliu Maniu.

Astfel, Adunarea Generală a satului Bădăcin a semnat recent o "Declarație de Unire" simbolică, în care se arată că românii nu pot sărbători Centenarul Marii Uniri fără o parte din teritoriile pe care România le avea în 1918.

"Să facem tot ce stă în puterea noastră pentru reîntregirea țării în anul centenar 2018. Generația de azi are datoria morală de a lupta pentru aceleași idealuri apărate cu prețul vieții lor de înaintașii noștri. Poporul român nu poate sărbători Centenarul Unirii 2018 despărțit și fără o parte din teritoriile românești care au făcut obiectul marii sărbători de la Alba Iulia în 1918. O sărbătoare adevărată a poporului român poate avea loc în aceleași condiții din 1918. Frați ai aceleiași familii. (...) Prin prezenta Declarație ne asociem demersurilor primarilor din Republica Moldova/ Basarabia și din România, de a lupta împreună pentru recunoașterea valabilității actului Unirii, citit de bistrițeanul Iuliu Hossu la 1 Decembrie 1918. Ne exprimăm dorința de a sărbători împreună Centenarul Marii Uniri 1918-2018, împreună, ca frați, și fără ca pământul românesc să aibă graniță la Prut", se arată în Declarația semnată de Adunarea Generală a satului Bădăcin, potrivit Agerpres.

Părintele paroh greco-catolic de Bădăcin, Cristian Borz, precizează că documentul menționat nu are valoare juridică.

"Documentul semnat de noi nu are niciun fel de încărcătură juridică, el este pur și simplu un act de solidaritate cu cele peste 60 de primării din Republica Moldova care au semnat deja Declarația de Unire cu România. Ne dorim să sărbătorim împreună cu frații de peste Prut Anul Centenarului, acesta fiind motiv de sărbătoare a românilor de pretutindeni. Pentru noi, cei din Bădăcin, semnarea acestui act are o încărcătură cu atât mai mare cu cât Iuliu Maniu și-a dorit ca toți românii să trăiască într-o Românie întregită. Aici e locul unde Iuliu Maniu obișnuia să se retragă și să se întâlnească cu ceilalți artizani, pentru a pune la cale făptuirea Marii Uniri", spune, într-o informare de presă, Cristian Borz.

Propunerea a fost făcută de avocatul Vasile Gil din Baroul București. Acesta a formulat o scrisoare deschisă prin care propune semnarea unei Declarații de Unire simbolică, în semn de răspuns la votul celor peste 60 de localități din Basarabia care au semnat până în prezent astfel de declarații

"Se cere gândul și fapta noastră și nu este moment mai prielnic să pornim pe acest drum decât în anul Centenar al Marii Uniri. Niciun gând bun, nicio acțiune frumoasă, nicio vorbă de suflet și nicio alinare nu sunt de prisos întru reunirea spirituală a poporului român și nu avem altă cale de a răspunde cu cea mai mare căldură sufletească inițiativei românilor și autorităților locale de peste Prut decât însușindu-ne declarația lor de unire și rostind la rândul nostru Unirea. (...) Haideți să întâmpinăm Centenarul Marii Uniri așa cum și-au imaginat și au sperat înaintașii noștri că vom fi la 100 de ani de la opera lor: ca frații, uniți în cuget și simțiri, mândri că suntem români și dornici de a păstra pentru milenii glia, cultura, limba și simțirea românească", precizează Vasile Gil.