ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consiliul Local din Odorheiu Secuiesc a demarat acțiunile legale pentru a atribui bibliotecii municipale din oraș numele lui  Nyiro Jozsef, scrie Dan Tănasă pe blogul său.

În acest sens, Consiliul Local Odorheiu Secuiesc a adoptat în luna martie, la propunerea viceprimarului Orban Arpad, o hotărâre de consiliu.

Născut în 1889, la Jimbor, județul Brașov, fost preot, exclus din biserica catolică  pentru încălcarea jurământului celibatului, scriitor de talent, politician al dreptei radicale, după Diktatul dela Viena, Nyírő a devenit membru al Parlamentului ungar, parlament al rușinii umanității, responsabil moral pentru Holocaustul evreilor din Ungaria și din Transilvania de nord ocupată de aceasta.

În 1940, el a fost decorat de „conducătorul” Horthy Miklós pentru „atitudine maghiară”. Notorietatea, calitățile sale literare și oratorice au fost exploatate intens și eficient pentru promovarea aberantei ideologii hungariste elaborată de Szálasi Ferenc. Este bine cunoscut că în anii celui de al doilea război mondial, Nyírő József s-a manifestat ca un fascist învederat, fiind susținător al Partidului Crucile cu Săgeți al lui Szálasi, formație național-socialistă implicată în crimele cele mai abjecte împotriva evreilor din Ungaria.

Împreună cu Wass Albert, Szeleczky Zita, Henney Árpad, Suli József, Fiala Ferenc, Marschalko Lajos și Kondorossy László – Nyírő József a fost unul dintre agenții activi ai propagandei fasciste a partidului lui Szálasi, a hungarismului, ideologia acestuia, și a radicalismului ultranaționalist și șovin, antisemit și xenofob.

Nyírő a rămas în Parlamentul Ungariei și după „puciul lui Szálasi” din octombrie 1944, când Partidul „Crucea cu săgeți – Mișcarea Hungaristă” a preluat puterea în Ungaria, continuându-și activitatea de propagandă național-socialistă.

În martie 1945, împreună cu membrii guvernului ungar fascist a fugit din Ungaria, refugiindu-se în Germania, apoi în SUA. În emigrație, Nyírő József a rămas fidel ideologiei hungariste, fiind cooptat în „guvernul din exil” în calitate de ministru al educației naționale. Căutat după război de Comisia Aliată de Control sub acuzația de a fi criminal de război, scapă refugiindu-se în Spania condusă de „El Caudillo” Francisco Franco. Moare la Madrid în octombrie 1953.