După furtuna care în septembrie a distrus localități întregi din județul Bihor, cinci biserici de lemn, monumente istorice, stau cu acoperișurile sparte. Guvernul a dat bani de reparații, însă lucrările nu au început, din cauza întârzierilor pentru solicitarea avizelor, scrie Digi 24.

În Rieni furtuna puternică din septembrie a lăsat fără acoperiș mai multe clădiri. Printre ele și biserica din lemn, ridicată în secolul al XVIII-lea și declarată monument istoric, parte din patrimoniul național.

„Turla a fost dată jos și acoperișul. Vă dați seama că și partea de sus a acoperișului trebuie reparat.”, a spus Ioan Bota, primarul comunei Rieni:

Lăcașul are nevoie acum de lucrări complexe de restaurare.

„Biserica de lemn nu se mai poate face numai dacă o iei înapoi de la început. E distrusă complet. În primul rând ar trebui conservarea bisericii de lemn, pentru că costă foarte mult lucrarea asta.”, a spus un localnic.

Cu toate că de la dezastru au trecut două luni, biserica din Rieni și alte patru din zonă sunt încă nereparate, din cauza că s-au cerut târziu avizele pentru lucrări. Abia săptămâna trecută au fost eliberate documentele pentru trei lăcașuri de cult. Prioritară este protejarea interiorului clădirilor.

„Este vorba de construirea unor copertine care să protejeze provizoriu până în momentul în care vor exista fondurile necesare pentru reabilitarea, restaurarea generală a acestor monumente istorice afectate.”, a spus Lucian Silaghi, directorul Direcției pentru Cultură Bihor.

„A fost alocată o sumă de 50.000 de lei pentru repararea ei, dar se pare că suma de bani nu acoperă cheltuiala, avize și așa mai departe.”, a spus Ioan Bota, primarul comunei Rieni.

Guvernul a alocat 8,7 milioane de lei pentru repararea clădirilor publice din județ, inclusiv a lăcașurilor de cult. Banii pot fi cheltuiți până cel târziu pe 31 decembrie.