ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Constructorii încearcă să își atragă clienții în blocurile noi, cu experimente în premieră la noi în țară. Clădirile sunt vidate, iar apoi umplute cu aer precum un balon, pentru a vedea pe unde pierde căldură construcția. 

La polul opus, sunt zeci de blocuri care nu respectă condițiile minime de siguranță și autorizație. Deși acestea din urmă ar trebui demolate, nimeni nu pune în aplicare deciziile instanțelor. S-a ajuns aici pentru că nici măcar inspectorii în construcții care ar trebui să controleze lucrările nu își fac treaba. A descoperit asta Corpul de Control al Guvernului în urma unei ample anchete făcute la Inspectoratele în Construcții din țară.

Constructorul unui ansamblu rezidențial din București a făcut un test fără de care niciun bloc din Germania nu primește aprobare din partea autorităților. A adus specialiști străini și a verificat cât de etanșe sunt clădirile.

Mai întâi s-a izolat toată clădirea, apoi aerul a fost scos. În prima fază a testului s-a folosit un aparat cu fum.

„Am făcut acest test cu fumul și s-a putut observa că nu există spații prin care fumul poate intra în clădire”, a declarat managerul general al companiei de construcții. Apoi, cu ventilatoare speciale s-a mărit presiunea în clădire. Cu ajutorul aparatului de termoviziune se vede pe unde s-ar putea pierde aer cald.

„Etanșeizăm foarte bine toate spațiile pe unde ar putea să iasă căldura, gen ferestre, cum se poate observa, uși, fel și fel de țevi care ies din fațadă de la centrala termică”, a adăugat acesta.

Testul a arătat că blocul este peste media celor din Germania. Însă cu o floare nu se face primăvară în acest domeniu din România, deși este de menționat că, în acest caz, investitorii au folosit doar constructori români, potrivit digi24.ro.

Corpul de Control al premierului a descoperit sute de abateri din partea inspectoratelor în construcții din toată țara: prejudiciu de peste un milion de lei din neîncasarea sancțiunilor, construcții ilegale protejate de inspectori și locuințe fără autorizații de construcție.