ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monumentul „Aripi” dedicat luptătorilor anti-comuniști a fost vandalizat. Anunțul a fost făcut de consilierul prezidențial Andrei Muraru pe pagina sa de facebook.

 „Pe monumentul ”Aripi” din Piața Presei Libere, dedicat celor care s-au jertfit împotriva comunismului, cineva a ”tatuat” cu vopsea un mesaj ”cool”. Pângărirea acestui bloc de oțel și piatră nu poate rămâne nepedepsită!

O țară care își batjocorește eroii este o țară rătăcită. Acest mormânt imaginar al zecilor de mii de deținuți politic torturați, deportați, uciși întrucât s-au opus anihilării democrației și libertății, statului de drept și valorilor românești autentice, ale căror gropi săpate la întâmplare au brăzdat țara de la un capăt la altul, nu este un monument oarecare. Acest mormânt cinstește memoria celor foarte mulți eroi necunocuți care au salvat onoarea națiunii române în vremea comunismului.

În mai puțin de o lună, celebrăm Centenarul Marii Uniri. Aproape jumătate din secolul care s-a scurs de la Marea Unire, România s-a aflat sub un regim sinistru. Între Arcul de Triumf și Monumentul ”Aripi” din Piața Presei e un întreg veac de bucurii și amărăciuni, de victorii uluitoare și de înfrângeri catastrofale, de renașteri izbăvitoare și de morți tragice. Făuritori ai Marii Uniri de la 1918 ale căror sacrificiu și determinare sunt onorate prin Arcul de Triumf au fost lichidați în experimentul maniacal al comunismului. Ei sunt azi amintiți prin aripile care se ridică la cer din mormântul imaginar din Piața Presei Libere.

Protejarea valorilor naționale înseamnă a apăra inclusiv demnitatea victimelor represiunii comuniste prin respectul față de memoria lor. Mă întreb cine și-ar permite să comită, fără să plătească pentru asta, un asemenea sacrilegiu la Washington, murdărind cu vopsea memorialele dedicate soldaților americani morți în cele două Războaie Mondiale sau pe cel dedicat eroilor căzuți în Vietnam.

Acest act de teribilism în mijlocul Capitalei este în fond numele atâtor acte ultragiante la adresa memoriei deținuților politic care se întâmplă de ani de zile”, a scris Muraru, care a precizat că a anunțat deja Poliția și Primăria Capitalei.

Monumentul „Aripi” a fost inaugurat pe 30 mai 2016 și este localizat în Piața Presei Libere din București. Realizat de sculptorul Mihai Buculei, monumentul Aripi a fost un proiect inițiat în 1997 de Asociația Foștilor Deținuți Politici din România și sprijinit de președintele Emil Constantinescu. Susținut financiar de Ministerul Culturii până în 2007, proiectul a fost preluat de Primăria Generală a Municipiului București și finalizat la începutul anului 2016.