ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Șapte orașe într-unul singur. Așa arată Bucureștiul în viziunea arhitecților, care spun că orașul este dominat de haos urbanistic și de interesele fiecărei primării de sector. Specialiștii cer o lege care să stabilească foarte clar în ce direcție să se dezvolte orașul.

Cartierul Pipera. Clădiri de sticlă, companii internaționale, zeci de mii de locuri de muncă și salarii de top. La polul opus - zona Ferentari. Blocuri vechi, munți de gunoaie, străzi insalubre și mii de asistați sociali.

Cel mai recent raport al Ordinului Arhitecților București dezvăluie haosul urbanistic.

„Se degradează văzând cu ochii viața urbană, se degradează confortul urban, Bucureștiul începe să fie mai puțin sustenabil decât era înainte. Fiecare cetățean o simte pe pielea lui, în felul lui și în conflictele zilnice pe care le are, de când se trezește până se culcă”, potrivit Șerban Sturdza, președintele Ordinului Arhitecților București.

Capitala s-a dezvoltat complet neuniform în ultimul sfert de secol, potrivit digi24.ro. De la clădirile luxoase de birouri, la cele înghesuite printre monumente istorice, la sărăcia din unele cartiere și până la mini-orașele cu zeci de mii de blocuri și case înghesuite la periferie.

„El arată ca, în momentul de față, dacă ne uităm pe un plan, ca o foaie strânsă undeva la mijloc, aproape mototolită. Orașul are nevoie de un teritoriu mai mare. La două milioane de locuitori este foarte restrâns”, spune Adrian Bold, arhitectul-șef al Capitalei.

Dezvoltarea neunitară este pusă și pe seama împărțirii administrative a orașului.

Cel mai bun exemplu este Bulevardul Unirii, unde două primării au viziuni diferite despre cum trebuie să arate.

 „Toate chestiunile astea dau o impresie absolut bizară că, de fapt, nu trăim într-un oraș, ci în șapte orașe”, adaugă Bogdan Bogoescu, arhitect.

Lipsa unei baze de date complete a tuturor clădirilor și terenurilor din oraș și desființarea Centrului de Dezvoltare Urbană încă de acum șase ani au dus la situația actuală, spun experții.

În schimb, Primăria vrea să schimbe radical zona centrală a orașului până în 2023 și urmează să implementeze primele șase proiecte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană.