Centrul Vechi, Palatul Parlamentului, concertele organizate la Ateneul Român, Biserica Stavropoleos și librăria Cărturești Carusel se numără printre atracțiile turistice elogiate într-un articol publicat pe site-ul postului de televiziune american CNN, dedicat capitalei României.

„Poate că zilele în care era cunoscut sub numele de «Micul Paris» au trecut de mult timp, însă acest lucru nu înseamnă că gloria Bucureștiului a dispărut și ea. Capitala României continuă să se redefinească, combinând o istorie bogată în evenimente cu o identitate modernă”, afirmă autoarea acestui articol, Marissa Tejada.

Jurnalista CNN s-a declarat impresionată de arhitectura „amețitoare” a Bucureștiului, bazată pe combinație fascinantă de stiluri.

„Între blocurile cu apartamente din era comunistă se află clădiri bizantine, biserici vechi de mai multe secole și reședințe Art Nouveau care ies în evidență ca un fel de supraviețuitori ai cutremurelor, războiului și comunismului. Privind și mai de aproape una dintre cele  mai promițătoare capitale din Uniunea Europeană, vei avea șansa de a descoperi și alte detalii fermecătoare”, a adăugat Marissa Tejada.

Un Centru Vechi întinerit

Bucureștiul este locul în care se întâlneau comercianții și călătorii europeni din secolul al XV-lea. A supraviețuit planului de sistematizare demarat de Nicolae Ceaușeșcu, care dorea să distrugă o cincime din vechiul oraș pentru a construi versiunea lui de capitală socialistă.

După ce au rămas mult timp reduse la rangul unor clădiri de mahala, vechile case din Centrul Vechi au fost rând pe rând restaurate. Străduțele înguste, acoperite cu piatră pavată, au fost transformate în unul dintre cele mai pline de viață cartiere din Europa în ceea ce privește viața nocturnă.

Librării, cinematografe, restaurante și cafenele adăugă un farmec suplimentar acestei zone.

Trecutul princiar al contelui Dracula

Palatul Voievodal Curtea Veche, în trecut palatul foștilor prinți valahi, inclusiv al lui Vlad Țepeș, care a fost sursa de inspirație a scriitorului Bram Stoker atunci când a redactat romanul ”Dracula”, a avut întotdeauna legături cu regalitatea.

Era palatul în care erau încoronați foștii prinți români. Muzeul Curtea Veche expune vase din ceramică și artefacte care au fost descoperite printre ruinele acestui palat.

Circuitul turistic ”Two Castles in One Day” (”Două castele într-o zi”), demarat de agenția TravelMaker Romania, îi duce pe turiști în centrul României, oferindu-le posibilitatea de a vizita Castelul Dracula (Castelul Bran) și elegantul Castel Peleș.

Vastul Palat al Parlamentului

Acest colos arhitectural a stabilit mai multe recorduri, fiind desemnat cea mai grea clădire din lume, cea mai mare clădire din Europa și a doua cea mai mare clădire administrativă din lume (după Pentagon).

Palatul Parlamentului a generat și critici pentru dimensiunile și kitsch-ul ei, reprezentând un fel de testament al luxului opulent pe care Nicolae Ceaușescu și l-a dorit pentru el însuși, înainte de a fi alungat de la putere în decembrie 1989.

La mică distanță se află și Muzeul Național de Artă Contemporană.

Concerte la Ateneul Român

O seară la Ateneul Român oferă spectatorilor șansa de a asista la reprezentanții ale Filarmonicii Române George Enescu în una dintre cele mai grandioase clădiri de secol XIX din București.

Semănând cu un templu din Grecia Antică și construit sub forma unui dom cu înălțimea de 41 de metri, Ateneul Român impresionează prin interiorul său amplu, marcat de decorații sub forma unor frunze aurite, balcoane din marmură și scări în spirale largi.

În sala de concerte propriu-zisă, o frescă lungă de 70 de metri și înaltă de trei metri, care descrie istoria României, atrage întotdeauna atenția spectatorilor.

Frumoasa Biserică Stavropoleos

Ridicată în secolul al XVIII-lea de arhimandritul Ioanichie Stratonikeas, Biserica Stravropoleos este o clădire mică, liniștită și frumoasă. Construită în stilul brâncovenesc, biserica are o intrare deosebită, decorată cu colonade ample. Pietre de calitate superioară și sculpturi în lemn, alături de o combinație specială de elemente românești și bizantine, pot fi admirate în interiorul acestei biserici ortodoxe.

Rămășițele „Micului Paris”


Bucureștiul era cunoscut în trecut sub numele de ”Micul Paris”, fiind o capitală înfloritoare în timpul domniei regelui Carol, care a adus arhitecți francezi cu misiunea de a oferi orașului un nou tonus.

Multe dintre acele creații au fost apoi ”desfigurate” de arhitectura din beton realizată în timpul perioadei socialiste.

Calea Victoriei deține încă o serie de monumente și clădiri elegante în stilul Belle Epoque.

Construit în spiritul electic francez, Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei este una dintre cele mai extravagante clădiri din oraș, care găzduiește în prezent un muzeu dedicat compozitorului George Enescu.

Pe Șoseaua Kiseleff poate fi admirată o replică a Arcului de Triumf din Paris. Traficul rutier înconjoară într-un sens giratoriu amplu acest monument, ce are o înălțime de 27 de metri, care a fost finalizat la începutul secolului al XX-lea.

Un muzeu în aer liber fără egal

Casele tradiționale din satele României sunt ”vedetele” Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti”, care se întinde până pe malul Parcului Herăstrău.

Vizitatorii pot să admire aproximativ 300 de clădiri tradiționale, inclusiv case țărănești cu acoperișuri țuguiate, hambare acoperite cu paie, biserici și mori de măcinat - toate fiind aduse din localități ale României.

Kilometri de parcuri

Bucureștiul are multe parcuri frumoase. Cel mai vechi, creat la jumătatea secolului al XIX-lea, este Grădina Cișmigiu.

Impresionează însă și Parcul Herăstrău, întins pe o suprafață de 160 de hectare, în care se află un teatru în aer liber și multe spații publice recreative. Pot fi închiriate și bărci de agrement pentru plimbări pe lac în timpul verii.

Parcul Carol, finalizat în 1906, este considerat cel mai frumos din București. Aici se află Monumentul Soldatului Necunoscut și un teatru în aer liber construit în stil roman - Arenele Romane.

Probabil cea mai frumoasă librărie din Europa

Amenajată în interiorul unei frumoase clădiri din secolul al XIX-lea ce a fost restaurată, Cărturești Carusel este considerată una dintre cele mai uluitoare librării din lume.

Designul interior, minimalist dar impresionant, este potențat de razele de lumină, filtrate printr-un luminator central, care oferă vizitatorilor impresia unui spațiu amplu și sentimentul că se află într-un carusel în mișcare.