ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Că România este condusă de neisprăviți și de oameni fără identitate și fără cultură nu mai este de mult o noutate. Din păcate însă, acest tip de oameni nu se limitează doar la structurile superioare ale țării, ci pare să fie răspândit chiar și la baza societății.

Un astfel de caz a ieșit la iveală și în localitatea dâmbovițeană Găești. Acolo, în localitatea pe care românii o cunoșteau drept orașul de unde îți luai frigider, s-a desfășurat "Festivalul Internațional de Nai, Gheorghe Zamfir". Din păcate, în loc să fie o ocazie pentru aprofundarea și însușirea culturii naționale, evenimentul a prilejuit un act de vandalism cultural.

Directoarea Casei de Cultură a orașului, Constanța Stroescu, a ordonat curățenie generală în instituție, pentru pregătirea festivalului. Doar că, printre obiectele pe care a găsit de cuviință să le arunce se află și pianul din Casa de Cultură. Acesta era un instrument muzical vechi de 100 de ani, la care au cântat printre alții și marii Dinu Lipati sau Gheorghe Zamfir. Instrumentul a ajuns țăndări, lemnul fiind folosit la foc iar fierul și alte piese de metal au fost duse la reciclare.

Deși directoarea Instituției se spală pe mâini și spune că n-a ordonat nimănui să-l arunce, angajații o contrazic. Șoferul tractorului care a cărat instrumentul, spune că doamna Tanța de la Cultură a ordonat ca pianul să fie "basculat" și-n câmp, numai să scape de el. Un angajat a încercat s-o înduplece, dar Tanța de la Cultură a afirmat tare și răspicat că ea știe ce face, că e directoare.

Afirmațiile sale sunt susținute și de Valentin Stănescu, șeful Întreținere Străzi din localitate. "”Pe 2 septembrie, m-a trimis dl inginer Stănescu la Casa de Cultură, să iau un pian. M-am dus acolo. Directoarea strânsese niște oameni ca să-l urce. Un om de acolo (n.red: Nicolae Ene), care mânca o înghețată, i-a zis să bage pianul în magazie, să nu-l arunce, că are 100 de ani. Doamna i-a răspuns: ”Dumneata să mănânci înghețata, că eu știu ce am de făcut. E casat, e rupt și l-a urcat cu oamenii în remorcă. Am întrebat-o unde-l duc. Mi-a zis: ”Du-l unde vrei, pe câmp, unde vrei”. Măi cocoană, stai puțin, că-l basculez dacă mă duc și n-am oameni să-l descarc. ”Păi, basculează-l, du-l unde crezi!”. L-am sunat pe dl inginer. L-am întrebat unde dracu’ îl duc? Mi-a spus: ”Îl duci unde zicea ea. La mine nu ai ce căuta cu el!”. Am venit aici în curte, că aveam și niște gunoaie de la Casa de Cultură, le-am pus în tomberoane. M-am dus și l-am basculat. S-au pus ăștia pe el, l-au spart, l-au rupt. Și așa, când l-am basculat, l-am spart", a spus Aurel Ciureanu pentru Cronica Găeștiului, șoferul tractorului care a dus pianul pe ultimul drum.

Versiunea aceasta este susținută și de un alt muncitor, Mihail Ciochindă:  ”Ne-a spus că pianul e casat, să-l ducem pe câmp. Am întrebat-o unde îl ducem, a întrebat-o și dl Ene. Dar ea i-a zis să nu se bage peste ea, că știe ea ce are de făcut. Să se ducă să mănânce înghețata, că pe ea nu o comandă nimeni”.

Primarul orașului a declarat că s-a declanșat o anchetă. S-a format o comisie...