ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Consilierii generali ai Bucureștiului au aprobat un proiect privind realizarea unui ansamblu monumental dedicat fostului președinte sud-african, Nelson Mandela, informează Agepres.

Amplasarea monumentului se va realiza în str. Știrbei Vodă nr. 26 – 28 – prevede proiectul, adoptat cu 31 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” și 13 abțineri.

Monumentul urmează să fie realizat în urma organizării unui concurs de soluții de către Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.  În expunerea de motive se menționează că Africa de Sud marchează în acest an, în luna iulie, centenarul nașterii lui Nelson Mandela, prilej cu care Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic își propune să organizeze un concurs de soluții de lucrări de artă monumentală și de urbanism „prin care să personalizeze figura revoluționară a lui Nelson Mandela”.

Nelson Mandela (n. 18 iulie 1918 – d. 5 decembrie 2013) a fost președinte al Africii de Sud între anii 1994 – 1999.

„Adversar al apartheidului, Mandela a fost primul președinte al Africii de Sud ales prin vot universal, într-un scrutin larg reprezentativ și cu participare multirasială. Guvernarea lui Mandela s-a axat pe dezmembrarea moștenirii apartheidului, prin combaterea rasismului instituționalizat, a sărăciei și a inegalității și promovarea reconcilierii rasiale”, se arată în același document.
 
Profesorul britanic Stephen Ellis a demonstrat în 2012 că Nelson Mandela a avut o funcție înaltă în Partidul Comunist din Africa de Sud.

Toate astea în condițiile în care în Capitala României nu se găsește nicio statuie pentru marele domnitor și sfânt, Ștefan cel Mare sau pentru Regele Ferdinand I, întregitorul și soția sa Regina Maria.