ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un monument istoric din Oradea, de mare valoare arhitecturală, a ajuns într-o stare deplorabilă.

Construită în 1909 de un întreprinzător orădean, casa Darvas-La Roche a devenit imediat un simbol Art Nouveau al orașului. Naționalizarea din 1945 și neputința autorităților au transformat-o, însă, într-o ruină. Din clădire s-au furat vitralii, calorifere, porți din fier forjat de o valoare inestimabilă.

„Vitraliile de jos s-au luat cu o zi inainte sa primesc eu hotărârea de retrocedare”, spune Simon Judit, fost proprietar în casa Darvas-La Roche.

Judit Simon a trăit într-un apartament din casa Darvas-La Roche. Locuința a fost cumpărată de tatăl ei în anii 30, iar acum a decis să o vândă Primăriei Oradea, potrivit digi24.ro: „Va rămâne a cetății în care m-am născut, pe care o iubesc, și bunurile mele vor deveni bun comun. Se va bucura orașul, turiștii”, mai spune ea.

Prețul obținut de ea, în jur de 200 de mii de euro, este mult sub cel al pieței pentru un astfel de imobil.

„Știam de existența mobilierului, a feroneriei, tâmplăriilor, vitraliilor, împreună cu arhitectura în stil reprezentativ pentru municipiu, așa că ne-am gândit de pe atunci că e cea mai potrivită pentru un viitor muzeu Art Nouveau”, afirmă Adriana Lipoveanu, arhitectul-șef al orașului Oradea.

Autoritățile locale vor să facă un proiect cu finanțare europeană pentru salvarea clădirii.

„Stadiul de reabilitare a clădirii este la faza de întocmire a studiilor de fezabilitate, pentru a fi depuse la liniile de finanțare care se vor deschide în 2016”, explică Angela Lupșea, director executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.