ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Peste o mie de jucării vechi şi de o sută de ani pot fi admirate la Galaţi, unde s-a deschis cea mai mare expoziţie de acest fel din România.

De la maşinuţe, trenuleţe, până la păpuşi sau banale cuburi din lemn, toate au fost adunate de un colecţionar împătimit din Bucureşti.

Organizatorul expoziţiei este Cristian Dumitru, un colecţionar de 51 de ani din Bucureşti. Pasiunea o are din copilărie, atunci când se bucura pentru orice maşinuţă pe care o primea de la părinţi. S-a gândit să păstreze jucăriile şi chiar să adauge altele colecţiei sale modeste. Acum a adunat peste 12.000 de piese. La Galaţi, însă, a adus numai o mie.

Piesa de rezistenţă a expoziţiei de jucării din Galaţi este o baie în miniatură din anul 1900 - producţie germană.

„O cabină de baie pe care mulţi români nu o aveau acum 100 şi ceva de ani. Trebuia pusă apă la duş şi avea o mică pompiţă care pompa duşul”, explică bucureşteanul.

În vitrină, la loc de cinste stau şi alte două jucării de colecţie valoroase: „O maşină din anii '20, mecanism cu arc, îi lipsesc din păcate becurile, dar se vor reface. Şi un tanc realizat în 1930 de o firmă germană, care este perfect funcţional”.

„În ultimii 25 de ani am început să echilibrez colecţia, pentru că la început era o colecţie de băiat, numai cu maşinuţe şi trenuleţe, şi încet-încet s-au adunat peste 12.000 piese”, spune el.

Încântaţi de colecţie au fost atât cei mici, cât şi părinţii sau bunicii, care au retrăit clipele copilăriei. Expoziţia de jucării "Copilărie şi bucurie" va rămâne deschisă la Muzeul Culturii din Galaţi timp de o lună, potrivit digi24.ro.