ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Județul Bistrița-Năsăud a stabilit, duminică, două recorduri mondiale - primul, de cea mai mare mulțime de oameni îmbrăcați în costume populare, adunați în același loc, și al doilea, de cel mai mare dans tradițional românesc, a anunțat președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, pe pagina sa de socializare.

Numărătoarea oficială a persoanelor care au participat, duminică, la acțiunile organizate pe stadionul din orașul Năsăud, în vederea intrării în Cartea Recordurilor, a arătat că au fost prezente 9.506 persoane îmbrăcate în costume populare, în condițiile în care numărul minim acceptat ar fi fost de 4.500 persoane.

„Oficial! Județul Bistrița-Năsăud a stabilit două recorduri mondiale, acreditate oficial de Guinness World Record! (...) Cred că aceste cifre spun totul! E oficial faptul că județul Bistrița-Năsăud este capitala mondială a românismului și a tradițiilor folclorice! Acest lucru este meritul fiecărui om al județului nostru și al tuturor celor care astăzi au deschis lada de zestre și au arătat lumii întregi că noi, aici, știm să ne prețuim țara, valorile, trecutul, prezentul și viitorul! Mă înclin în fața voastră, dragii mei, și sunt onorat să pot să scriu istorie alături de dumneavoastră, cei mai minunați oameni de pe acest pământ!", a fost reacția de pe Facebook a președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, după înmânarea certificatelor.

La evenimentul de la Năsăud, prin care s-a marcat și Ziua națională a portului tradițional, au fost prezente, pe lângă simpli cetățeni, ansambluri folclorice din toate primăriile județului Bistrița-Năsăud, dar și din județele Covasna, Galați, Hunedoara, Maramureș, Teleorman, Cluj, Sălaj și din municipiul București.

Ziua Portului Popular în Țara Năsăudului a fost organizată de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Primăria Orașului Năsăud, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Turismului. Printre colaboratori se mai numără Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Inspectoratul Școlar Județean, Centrul de Informare și promovare Turistică Năsăud, Casa de Cultură Năsăud, Asociația "Produs în Bistrița-Năsăud", Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistrița-Năsăud" și Complexul Muzeal Județean.