ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Cea mai mare trambulină naturală de sărituri din Europa, amenajată acum mai bine de jumătate de secol la Borșa, este în paragină. În perioada comunistă, trambulina de 110 metri a găzduit cele mai importante competiții interne și multe concursuri internaționale. După '89, autoritățile nu au mai găsit bani pentru întreținere.

Istoria trambulinei de sărituri din satul Fântâna a început în anii '40.

„Planul inițial a fost ca un centru sportiv de iarnă să fie construit, care ar putea să dea, să ofere locație pentru o eventuală Olimpiadă de iarnă. Conform planurilor inițiale, acest an ar fi putut fi și 1948 sau 1952,” spune András Killyéni - jurnalist sportiv.

„Cel care a proiectat-o spunea că nu o poate construi fără o anumită persoană, un polonez care era în perioada respectivă într-un lagăr de concentrare al naziștilor. Sportivii maghiari l-au ajutat să evadeze, i-au schimbat numele și l-au adus în Borșa,” povestește Sorin Timiș, primarul orașului Borșa.

În 1983, trambulina a fost omologată oficial de Federația Internațională de Schi.

Anii '80 au reprezentat perioada de glorie, în care s-au stabilit câteva recorduri. Cea mai lungă săritură înregistrată vreodată pe această trambulină a măsurat 113 metri și i-a aparținut unui polonez. Cea mai bună performanță autohtonă a fost realizată de brașoveanul Lorincz Balint și a măsurat 104,5 metri, potrivit digi24.ro. Printre câștigători s-a aflat și Gică Timiș, care a devenit campion național la numai 12 ani.

După 1990 trambulina a căzut în uitare. Fosta trambulină naturală de schi mai păstrează scările din lemn, pe care se făcea accesul la zona de lansare a schiorilor. Panta de aterizare este, însă, plină de vegetație.

„Pentru oraș ar fi benefic. Ar aduce lume mult mai multă,” spune Radu Timiș, instructor de schi alpin. „La fel ca multe alte locuri din România, nu se exploatează resursele naturale,” este de părere un localnic.

Pentru ca trambulina să fie refăcută ar fi nevoie de o investiție de aproape un milion și jumătate de euro.