ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice sumă este binevenită. Doamne, ajută!

Cel mai vechi furnal din Europa, unde s-au făcut bucăţi din structura Turnului Eiffel, este în Hunedoara. Celebru cândva, astăzi a ajuns doar o umbră. Autorităţile locale vor să includă în circuitul turistic turnul din anii 1800, dar de şapte ani primesc de la guvern doar promisiuni.

Proiectul de reabilitare a furnalului de la Govăjdia a fost făcut în 2008. Trei ani mai târziu a şi fost aprobat printr-o hotărâre de Guvern. În 2012, s-a stabilit şi suma necesară, un milion de euro. Banii, însă, n-au mai ajuns.

Furnalul a fost construit între anii 1806 şi 1810. La acel moment a fost primul furnal din Europa şi al doilea la nivel mondial. Funcţionarea lui a fost oprită în anul 1924.

Autorităţile vor să includă furnalul într-un circuit turistic. Astfel, sutele de mii de turişti care vin anual la Castelul Corvinilor ar avea ocazia să viziteze astfel şi furnalul, iar oamenii ar sta mai mult în zonă şi ar ajuta afacerile localnicilor.

„Turiştii sunt foarte impresionaţi de faptul că acolo s-a turnat prima şarjă din turnul Eiffel”, spune Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.

În ultimii ani, mai mulţi voluntari au promovat monumentul, în special în mediul online.

„Este singurul furnal din Europa care mai există din acea perioadă și este foarte spectaculos ca obiectiv turistic. Toată zona ar avea de câştigat şi s-ar dezvolta foarte mult turismul”, spune Dan Bera, reprezentant al societății civile, potrivit digi24.ro.

Furnalul de la Govăjdia a fost declarat monument de arhitectură industrială în anul 2000. Administraţia locală a comunei Ghelari speră ca promisiunile primite de la Bucureşti să devină realitate, iar proiectul să primească finanţare chiar din această toamnă.