ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro are o replică, într-un sat din Bihor. În Borumblaca, un sat locuit în mare parte de slovaci, un învățător a ridicat o statuie asemănătoare, dar de dimensiuni reduse, informeaza digi24.ro.

Statuia a fost realizată de Rudolf Docolomansky, învățător de origine slovacă venit în satul Borumlaca din Bihor în 1938.

Hristos Mântuitorul, statuia de 30 de metri ridicată pe muntele Corcovado din Rio de Janeiro, e unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Puțini știu însă că într-un sat retras din Bihor există o replică la mici dimensiuni ale acestui monument, realizată la doar câțiva ani după inaugurarea statuii din Brazilia.

Învățătorul a adus cu el din Cehoslovacia un model al statuii din Brazilia, în miniatură.

Geza Polașec - fost învățător – povestește: „Prin înclinația sa artistică și prin dorința de a lăsa ceva în urma lui s-a gândit să facă ceva ce să rămână”

„Nu a făcut o coletă, a făcut din leafa aceea mică, țin minte că a fost 300 de lei salariul unui învățător și a făcut-o pe propria cheltuială”, spune Francisc Merka - reprezentant al minorității slovace din România. Statuia a fost ridicată pe o mică movilă lângă vechea școală din sat, iar un localnic i-a servit artistului drept model.

Statuia "Hristos Mântuitorul" din Rio de Janeiro este unul dintre simbolurile Braziliei, dar sunt foarte puțini cei care știu că un român a fost cel care a sculptat chipul atât de expresiv. Sculptorul gălățean Gheorghe Leonida este autorul chipului Mântuitorului și a provenit dintr-o familie care a dat numeroase personalități (dintre care Eliza Leonida-Zamfirescu și Adela Leonida-Paul, surorile sale sau Dimitrie Leonida, cel ce a dat numele Muzeului Tehnicii din Bucuresti).

După ce a luptat în Primul Război Mondial, acesta și-a continuat studiile de artă în Italia, iar operele sale au fost încununate cu mari premii la Roma (pentru lucrarea „Reveil") și la Paris („Le Diable").

În 1925, Gheorghe Leonida s-a mutat în capitala Franței, unde Paul Landowsky tocmai primise comanda pentru statuia Cristo Redentor (Hristos Mântuitorul). Cu această ocazie, a fost angajat de Landowsky să sculpteze capul monumentalei statui a lui Iisus.Începută în 1926, lucrarea a fost finalizată în 1931 și a devenit un adevărat simbol al Americii Latine. Revenit în țară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la numai 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzând de pe acoperișul casei familiei sale din București.

Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că Leonida a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale. Lucrările sale se află în principal la Castelul Bran și la Muzeul Național de Artă, dar și la mari muzee bucureștene.