Împlinirea a 100 de ani de la instaurarea administrației românești în Banat, eliberat de sub administrația ungară în 1919, va fi sărbătorită duminică, 28 iulie, de Ziua Județului Timiș. 

Potrivit România Actualități și paginii evenimentului Ziua Județului Timiș, manifestările încep încă de joi, 25 iulie, cu Ziua Porților Deschise pentru copii la Consiliul Județean Timiș. Vineri va avea loc, la Filarmonica din Timișoara, un spectacol oferit de Ansamblul Profesionist Banatul și Ansamblul „Moștenitorii” din R. Moldova. Sâmbătă se vor desfășura concerte de fanfară și spectacole de teatru la Bastionul Theresia. Duminică, la sediul Consiliului Județean Timiș vor avea loc o ședință festivă și expoziții tematice, după care programul cultural va continua prin concerte de fanfară și de muzică ușoară, o reconstituire istorică la Bastionul Therezia și expoziția „Timișul de altădată” la Centrul Multifuncțional Bastion. 

Totodată, Mitropolia Banatului, prin Arhiepiscopia Timișoarei, organizează, în perioada 27-29 iulie 2019, un simpozion cu participare internațională, prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la instaurarea administrației românești în Banat (1919), informează publicația Ziua de Vest

Evenimentul științific intitulat „Centenarul bănățean. Un secol de administrație românească la fruntariile României” va începe în mod festiv sâmbătă, 27 iulie, ora 17:00, iar duminică, după oficierea Sfintei Liturghii în biserica Parohiei Fabric, se va dezveli bustul protopopului Ioan Oprea, fruntaș al Ortodoxiei românești din Timișoara anilor 1918-1919. Duminică după-amiază vor avea loc comunicările invitaților, care vor evidenția tematic contribuția Bisericii bănățene la efortul pentru unitate națională, situația internațională de la sfârșitul Marelui Război, perioada ocupației militare străine în Banat, instaurarea administrației românești, intrarea trupelor Armatei Române în orașele provinciei și personalitățile momentului.

De asemenea, aniversarea a 100 de ani de la instalarea administrației românești în Timișoara va fi sărbătorită în perioada 1-4 august prin evenimentul „Timișoara Centenar”, acțiune finanțată de Primăria Timișoara și coordonată de Biroul Organizare Evenimente, informează Timiș Plus

Reconstituirea momentului istoric al intrării trupelor române conduse de colonelul Virgil Economu în Timișoara va avea loc în Piața Unirii, sâmbătă, 3 august, la ora 10:00, urmat la ora 12:00 de o defilare organizată pe Bulevardul Republicii în cinstea Zilei Timișoarei. În Piața Victoriei va fi dezvelit bustul Reginei Maria, în Piața Libertății va avea loc Târgul meșterilor populari, precum și 4 zile de concerte în Piața Victoriei, susținute de artiștii Timișoarei, alături de artiștii invitați și de muzicienii Festivalului „Blues pentru Timișoara”.
 
Cu privire la dimensiunea istorică a marcării Centenarului Administrației Românești în Banat și Timișoara, este important de evocat contextul anului 1919 și evenimentele din epocă. Deși Marea Unire a tuturor românilor într-un singur stat s-a petrecut treptat de-a lungul anului 1918, recunoașterea internațională și implementarea locală a acesteia a presupus un proces îndelungat, desfășurat în următorii ani, culminând cu încoronarea regilor Ferdinand și Maria la Alba Iulia pe 15 octombrie 1922 ca suverani ai României Întregite.
 
Regiunile istorice românești Basarabia, Bucovina și Transilvania au fost integrate în Regatul României în cursul anului 1918, însă Banatul, teritoriu aflat între Mureș, Tisa și Dunăre, a reprezentat obiectul unei medieri internaționale încheiate abia la mijlocul anului 1919. În urma deciziei internaționale, două treimi din teritoriul Banatului au intrat în componența Regatului României, fiind preluate în administrare de autoritățile române, iar o treime a rămas regatului sârb și este cunoscută până azi sub denumirea de „Banatul sârbesc”.
 
Despre Unirea Banatului cu Regatul României, ActiveNews a mai relatat aici și aici


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews