ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Civilizaţia dacică din Munţii Orăştiei se va regăsi într-un muzeu online tridimensional, unde monumentele şi artefactele din cele cinci cetăţi vor fi reconstituite digital, cu scopul  de a face cunoscută tinerilor din ziua de astăzi istoria de acum 2.000 de ani a dacilor. 

Lucrările la proiect au început în luna aprilie, iar până în prezent au fost scanate şi digitizate deja 150 de artefacte din cele 500 care sunt cuprinse în proiect. Proiectul este iniţiat de Universitatea Tehnică din Cluj Napoca, căreia i s-au alăturat Universitatea Babeş Bolyai şi muzeele din Deva şi Cluj.

Specialiştii îşi propun ca, la finele acestui proiect, după plimbările virtuale prin cetăţile dacice Sarmisegetusa Regia, Blidaru, Costești, Fața Roșie și Piatra Albă, tinerii să fie interesați să le străbată și în realitate, la pas.

”Încercăm să folosim tot felul de gagdeturi şi sisteme care le sunt familiare lor, care vin din zona de jocuri, de cinema 3D. Încercăm să îi aducem inclusiv cu aplicaţii pe care le pot folosi pe telefoane, pe tablete, şi încercăm să îi aducem aproape de ce înseamnă patrimoniu cultural şi artefacte istorice”, explică Călin Neamţu, manager de proiect, citat de digi24.ro.

”Marele avantaj al acestor reconstituiri virtuale, fie că este vorba de monumentul în sine, fie că e vorba de artefactele care sunt în monumente, este că se poate face conservarea lor pentru posteritate, într-un stadiu îngheţat, şi prelevat cu foarte multe detalii, pe de altă parte noi putem interveni asupra monumentelor, restaurându-le fără să le afectăm fizic”, spune Gelu Florea, arheolog.

”Dacă vor începe prin a circula prin aceste cetăţi, vor dori să vadă ce este acolo. Merită efortul, pentru că tocmai acest lucru îl urmăreşte proiectul, de a aduce cât mai multă lume acolo”, spune Vladimir Brilinsky, administrator al Sarmisegetusei Regia.

Valoarea proiectului finanţat din fonduri europene este de un milion de euro și trebuie finalizat până în luna decembrie a anului viitor.