Comuna Broșteni din județul Vrancea a semnat Declarația de Unire cu Basarabia, anunță preotul paroh al comunei vrâncene, pe pagina sa de Facebook.

Astfel, duminică, 25 martie, părintele Gabriel Macovei a citit, după Sfânta Liturghie, declarația de unire cu Sora Basarabia. Preotul paroh vorbește despre importanța acestui moment mai ales, acum, în anul Centenarului Marii Uniri.

„Zi istorică pentru Parohia Broșteni II și Comuna Broșteni din Județul Vrancea! După Sfânta Liturghie, am dat citire declarației de unire a Comunei și Parohiei noastre cu Sora Basarabia! A fost un moment unic, înălțător, cu profunde semnificații. Ne dorim din toată inima că țara noastră să revină în vechile ei hotare. Toți vorbim și ne rugăm în aceeași limbă, suntem făuritorii aceleiași istorii bimilenare, avem aceleași tradiții și obiceiuri. Doina ne-a mângâiat întotdeauna dorul. Este nedrept ca între frați sa fie hotare. Nu suntem întregi fără sora Basarabia, fără Bucovina de Nord și ținutul Herța, fără județele din sudul Dunării, fără românii din Banatul sârbesc. Sunt încă răni adânci în trupul sfânt al Țării, dar acum, mai ales acum în Anul Centenar, suntem chemați să pansăm aceste răni cu dragostea noastră, cu determinarea noastră de a arăta întregii lumi ce înseamnă România și să fim români. Ne alăturăm prin gestul nostru simbolic de astăzi tuturor evenimentelor care se vor desfășura anul acesta sub semnul Centenarului Marii Uniri, ne alăturăm marșului centenar de astăzi de la Chișinău, ne alăturăm tuturor localităților din Basarabia și România care și-au proclamat sau își vor proclama Unirea”, scrie părintele Gabriel Macovei pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, părintele Macovei subliniază faptul că Biserica are un rol determinant în această mișcare unionistă, credința creștină și limba română fiind elemente care ne-au unit de veacuri.

„Biserica însăși are un rol determinant în această mișcare unionistă, așa cum odinioară prin episcopii, preoții și credincioșii ei a fost promotoarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Credința creștină și limba română sunt elementele care ne-au unit de veacuri și ne vor uni in veșnicie in fata lui Dumnezeu. Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru darul acestei zile. Mulțumim primarului Comnunei Broșteni, Domnului Dumitriu Emilian Florin care ne-a sprijinit în acest demers și care va reprezenta cu cinste Comuna și pe locuitorii ei în data de 27 martie la Soroca, cetatea lui Ștefan cel Mare și Sfânt, când vom sărbători 100 de ani de la semnarea Unirii Basarabiei cu România! Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toți!", mai scrie preotul.