ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sâmbătă, 18 august, de la ora 19:00, în spațiul verde al peluzelor din fața Cuhniei, va avea loc concertul extraordinar susținut de Corul Academic Byzantion din Iași. Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate Sărbătorii Sfinților Brâncoveni, ocrotitorii Complexului Brâncovenesc de la Mogoșoaia.

Organizatorul manifestării este Centrul de Cultură "Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”.

Conform paginii oficiale a corului, Formația de muzică psalticã BYZANTION s-a format în anul 1997 pe vremea când membrii fondatori erau elevi ai Seminarului Teologic Ortodox Liceeal „ Sf. Vasile cel Mare „ din Iași. Numele inițial al formației era „BASILEUS” întrucât aceasta era denumirea corului școlii. Dupã absolvirea cursurilor liceeale, grupul de tineri teologi pasionați de aceastã muzicã înãlțãtoare, a primit numele de Byzantion, aceastã denumire fiind datã de cãtre P.F. Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

Încã de la primele lecții de muzicã bizantinã membrii corului au avut norocul de a avea alãturi nu numai un profesor emerit ci și un pãstor grijuliu în persoana P.C. Pr. Conf. Dr. Florin BUCESCU.

Formația de muzică bizantină Byzantion activează actualmente în Iași, România, cu binecuvântarea IPS Sale Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei și sub egida Universității de Arte „G. Enescu”, Iași. Corul este reprezentat de către Asociația Culturală Byzantion.

Începând cu anul 1997 grupul a susținut numeroase concerte în Grecia, Danemarca, Belgia, Olanda, Luxembourg, Franța, Italia, Polonia, Rusia, Cehia, Rp. Moldova, Germania, Muntele Athos și România, participând la festivaluri importante de muzică sacră (Rencontres Musicales de Vézelay, Rencontres Médiévales de Thoronet, La spiritualité de Torino, Les chansons de nos racines - Jaroslaw, Atlantis du Nord - Olsytyn, Les amis de Santorini, Willibrord 658 – 2008, Przemysl, Pontigny, Plock, Summer School Orthodox Music Festival - Sankt Petersburg, Brixner initiative Musik und Kirsche „Drama und Liturgie”- Bressanone, Archaion Kallos - Praga etc.). De asemenea, în fiecare an, membrii corului au participat la diferite hramuri ale așezămintelor monahale românești și grecești din Muntele Athos, precum și la simpozioane internaționale, încercând să transmită prin interpretările lor din frumusețea, complexitatea și profunzimea monodiei bizantine.

Sub directa îndrumare a maestrului Lykourgos Angelopoulos, Arhonte Protopsalt al Arhiepiscopiei Constantinopolului și profesor la Conservatorul de Stat din Atena, Byzantion a înregistrat până acum 10 albume audio.
 
Promovarea muzicii bizantine a Sfinților Părinți ai Bisericii Răsăritene în spațiul occidental urmărește redarea frumuseții monodiei sacre de tradiție milenară, monodie pe cât de complexă și de sobră pe atât de lipsită de teatralități și excese și care revelează pe cât posibil o imagine muzicală a ceea ce istoricul român Nicolae Iorga numea „Bizanț după Bizanț”.