ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aproximativ 6.000 de sârbi din județul Caraș-Severin sărbătoresc zilele acestea Crăciunul pe stil vechi, ocazie cu care, luni, 6 ianuarie, în seara de Ajun, au dat foc „badnjak”-ului.

„Credincioșii s-au adunat la slujba vecerniei, după care au ieșit în curtea bisericii, unde au aprins crengile de stejar, care simbolizează reînnoirea vieții. S-a dat foc badnjakului, pentru a arde relele din vechiul an și a face loc noului an să vină cu lucruri bune. Badnjakul, potrivit tradiției, înseamnă un nou început, înseamnă sănătate și prosperitate. (...) Crăciunul este una dintre cele mai mari sărbători ale creștinătății. Noi îl prăznuim după calendarul Iulian, alături de Biserici surori, precum cea ortodoxă rusă, ucraineană și altele. Este o sărbătoare cu predilecție a bucuriei și a speranței. Ne-am pregătit pentru această sărbătoare prin post și fapte bune, prin ajutorarea semenilor noștri, prin rugăciuni, pentru că acesta este scopul sărbătorii, de a ne reînnoi firea, să izgonim din sufletul nostru pe omul cel vechi, cel împătimit și să-L primim, asemenea peșterii din Bethleem, pe Mântuitorul Iisus Hristos, Căruia să-I fie veșnică slava”, a declarat preotul paroh la Biserica Ortodoxă Sârbă din Reșița, Vasa Lupulovici, pentru Agerpres.

În perioada Crăciunului, creștinii de stil vechi din Banat se salută cu „Hristos se rodi!”, răspunzând „Za istina se rodi!”. În traducere: „Hristos S-a născut!” și, respectiv, „Adevărat că S-a născut!”.