Zeci de constănțeni au făcut un lanț uman în jurul sitului arheologic peste care se va construi un bloc în centrul orașului, pentru a protesta pentru decizia autorităților locale de a autoriza acest imobil.

Oamenii sunt nemulțumiți de faptul că viitoarea investiție va fi făcută deasupra unor vestigii ale cetății antice Tomis și că excavatoarele au săpat fără supravegherea arheologilor.

O asociație constănțeană a filmat modul în care buldozerele constructorilor au intrat „peste vestigii arheologice de mare valoare istorică și patrimonială. Se observă în imagini ziduri antice, un posibil tunel...toate vor fi distruse de utilajele aduse într-o zi de sâmbătă, tocmai pentru a minimiza reacțiile oamenilor”.

Arheologul Cătălin Pavel, care a cercetat mai multe șantiere din țară și din străinătate și a săpat în cetățile Milet, Troia și Histria, a spus că este inacceptabil ce se întâmplă.

„Acum, indiferent de situația de aici – n-am putut vedea cu ochii mei toate documentele – , pot să vă spun că în niciun sit arheologic n-ar trebui să se poată face săpături fără supraveghere arheologică, e la mintea cocoșului, și cu atât mai puțin într-un sit cum e Constanța. A distruge părți din orașul antic e de neconceput, e ca și cum ai da Turnul Eiffel la fier vechi!”, a declarat el pentru Mediafax.


Arheologul se arată îngrijorat de situația de la Constanța și crede că o săpătură realizată într-un sit fără supravegherea specialiștilor poate să distrugă mărturii importante din istoria noastră: „Și nu e vorba că arheologii fetișizează o cărămidă veche și nu înțeleg că prezentul are și el nevoile lui, că adică oamenii vii trebuie să treacă, pînă la urmă, înaintea celor morți. Dar să nu mi se spună că pentru, să zicem, o sală de popice trebuie musai distruse urgent jucăriile copiilor din antichitate sau șarpele Glykon sau frescele făcute de primii creștini de aici. Și dacă bagi excavatorul în inima Tomisului, poți oricînd să distrugi așa ceva. Oricând ! Asta e situația, când vorbim de situri excepționale. Eu vă dau ca exemplu obiecte, dar se înțelege că e vorba de fapt de distrugerea, în general, a informațiilor despre trecut”, a adăugat Cătălin Pavel.

Cătălin Pavel a mai declarat că există o mare contradicție: în timp ce România cheltuiește mulți bani pentru a promova în afară patrimoniul istoric, multe vestigii istorice din țară se distrug.

„În vremea asta, sume considerabile sînt cheltuite de stat pentru a face vizibil în străinătate, de pildă prin expoziții, patrimoniul arheologic al României. Sau pentru recuperarea patrimoniului atunci când asemenea obiecte ajung ilegal în străinătate. Contradicția e limpede ca lumina zilei, nu? Cum să vă zic, pentru mine, ca arheolog, trecutul e casa mea. Dar nimeni nu are nevoie de doctorate ca să simtă că nu e în regulă ca cineva să-ți ia casa cu excavatorul”, a declarat agenției Mediafax Cătălin Pavel.