Lucian Muntean a realizat un experient pe parcursul a 15 ani în satul Săcuieu din comuna clujeană Rogojel, loc pe care îl ştia de când venea la bunici. Acesta a imortalizat viaţa de zi cu zi a oamenilor înainte de intrarea României în Uniunea Europeană și după acest moment. Timp de 15 ani, în perioada 2000 – 2015, Lucian Muntean a realizat mii de fotografii.

 

"Am vrut să văd ce se întâmplă într-un sat izolat din Munţii Apuseni în perioada de pregătire a aderării României la UE. Este un documentar fotografic, care încearcă să evidențieze aspecte din viața rurală în perioada actuală a globalizării. Am ales Rogojel, sat de unde erau bunicii din partea mamei, pentru că în perioada comunismului aici nu a fost colectivizare, iar din acest motiv oamenii şi-au păstrat pământurile, proprietăţile, obiceiurile şi tradiţiile nefiind alterate”, a declarat Lucian Muntean pentru Vocea Transilvaniei.

Lucian Muntean își amintește că în anul 2000, când și-a început proiectul. Sătenii nu aveau acces la telefon, iar poştaşul venea călare să le aducă scrisorile. După 15 ani, în același sat din Apuseni, fotograful spune că a găsit oameni conectați la tehnologia lumii moderne, care, deși îmbrăcați în straie populare, vorbeau la telefoane mobile, aveau utilaje agricole performante, iar interiorul caselor a început să fie decorat modern.
 
Imagini realizate până în anul 2007
 
 
 

"Unii au maşini de spălat automate, cumpărate în ultimii ani, deşi nu au apă curentă. Şi drumul spre sat s-a modernizat, dacă înainte era ca un fel de potecă, acum este parţial asfaltat. Dar cea mai concludentă schimbare mi se pare cea legată de plecarea tinerilor în străinătate. Viaţa de acolo, cu tradiţiile şi stilul de muncă, cu ocupaţiile specifice, a supravieţuit şi a rezistat nealterată în timpul războiului şi în perioada comunistă şi după Revoluţie, iar schimbarea s-a produs în ultimii ani”, a spus Lucian Muntean.
 
Imagini realizate după anul 2007
 
 
 
 
Sursa foto: Lucian Muntean

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews