ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Arheologii botoșăneni, în colaborare cu specialiști din Iași și Suceava au descoperit o "megastructură" de peste 1.000 de metri pătrați, cu o vechime de peste 7.000 de ani, informează Adevărul.

Mai precis, în cadrul săpăturilor efectuate la Rimiceni pe situl celei mai mari așezări a culturii Cucuteni, arheologii moldoveni au descoperit rămășițele unei clădiri pe peste 1.000 de metri pătrați.

”Această mega-structură, este unicat deocamdată în preistoria românească”, spune convins arheologul Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Județean de Istorie Botoșani.

Specialiștii spun că nu s-a mai descoperit o structură de dimensiuni atât de mari, veche de acum 7000 de ani, în arealul culturii Cucuteni din România. În ceea ce privește destinația clădirii, există mai multe variante: ar putea fi vorba despre un templu uriaș, un loc sacru pentru mai multe comunități din zona, dar arheologii consideră că ar putea fi și locuința sau centrul de putere al unei căpetenii din zonă.

Uriașul templu sau locuință de șef de trib a fost cercetată și de reputatul arheolog Dumitru Boghian, conferențiar universitar doctor la Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava. 

”Spațiul interior are aproximativ 1000 de metri pătrați, împreună cu incinta, împreună să spunem cu construcția, șanțul cu palisadă lutuită, în jur de 1500 de metri pătrați. Este foarte mare. În alte sit-uri, o asemenea megastructură ar reprezenta întregul sit”, a spus Dumitru Boghian.

"Mega-structura descoperită în această lună face parte dintr-o așezare uriașă, considerată printre cele mai mari descoperite vreodată pe teritoriul României, în cadrul culturii Cucuteni. Are nu mai puțin de 25 de hectare, cu locuințe, dependințe, cu zone diferențiate și aceată mega-structură încojurată de un val de pământ cu palisadă pentru protecție. Practic este ca o „metropolă” cucuteniană de acum 7000 de ani. Situată pe malul Prutului, această așezare a fost cercetată de 5 ani de zile, de specialiști în arheologie, și continuă să uimească. Așezarea acesteia pe malul Prutului, după cum arată specialiștii, a favorizat schimburile economice și dezvoltarea unei civilizații unicat și misterioasă, numită Cucuteni", scrie Adevărul.