ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un spectacol de teatru pe tema demersurilor de recunoaștere internațională a Marii Uniri de la 1918 a fost oferit publicului de la Sibiu, sâmbătă seară, în sala festivă a Bibliotecii ASTRA, de membrii Asociației Elevilor din județul Vrancea, cu sprijinul Platformei civice ÎMPREUNĂ. Piesa istorică „Dincolo de orice”, publicată în 2017 de tânărul Nicolae Săcrieru, se află la a cincea reprezentație națională, în cadrul proiectului cultural – „Dincolo de Centenar” -, fiind pusă în scenă de tinerii elevi și la Brașov cu o zi înainte, potrivit portalului MyTex

Piesa istorică în două acte are ca punct de pornire activitatea diplomatică românească de la Washington din vara anului 1917, prin care a fost alimentată opinia publică favorabilă idealului Unirii tuturor românilor. Cei trei membri ai Misiunii românești - Vasile Stoica, Vasile Lucaciu și Ioan Moța - au plecat în Statele Unite ale Americii în numele României, pentru a pleda în favoarea cauzei românești și, în special, pentru unirea Transilvaniei cu Vechiul Regat. 

„Prin piesa istorică Dincolo de orice, am încercat să arăt forța pe care destinul uman, povestea personală a fiecăruia dintre noi o are în curgerea propriu-zisă a istoriei. Și, mai ales, faptul că nu numai imaginea oamenilor rămași în documentele istorice este importantă, ci și imaginea oamenilor simpli, a căror ștergere din timp a numelui nu a putut știrbi în niciun fel faptele lor cu efect covârșitor în schimbarea cursului istoriei. Diferența dintre Vasile Stoica, eroul - protagonist al piesei, al cărui destin extraordinar este cunoscut de posteritate, și Valeriu, un simplu român emigrant, este aceea că acesta din urmă se poate identifica cu orice român din America anului 1917 care a înțeles și s-a implicat în marile evenimente de atunci pentru lupta României sale. Iar acest lucru nu îi diminuează în vreun fel importanța; el rămâne pentru noi un model care reprezintă o întreagă comunitate. Căci dincolo de orice, nevoia societății noastre de astăzi este aceea de a căuta niște modele acoperite de timp ale Istoriei românilor, a căror poveste noi să ne-o însușim și s-o ducem mai departe”, a declarat autorul Nicolae Săcrieru, unul dintre cei șapte absolvenți de anul acesta ai Centrului de Excelență în Filosofie de la București, câștigător al mai multor premii naționale la concursuri de Istorie, de Dramaturgie, precum și la concursurile de eseuri organizate în ultimii doi ani de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. În 2017 a publicat la editura Accent Print piesa istorică în două acte „Dincolo de orice”, în limbile română și engleză (trad. Irina Bicescu).

„Plasată în contextul istoric al primului război mondial și al misiunii românești în Statele Unite în 1917 pentru susținerea cauzei reîntregirii României Mari, piesa de teatru este foarte actuală prin temele punctate de personajele lui Nicolae”, scria în prefața cărții jurnalista Emilia Chiscop, doctor în istoria presei si coordonator programe educaționale la Duke University S.U.A. 

„Tânărul autor reușește să facă din realitatea istoriei un argument pentru o viziune personală. Fără să denatureze datele și faptele, păstrând chiar numele membrilor Misiunii Patriotice, izbutește să scoată semnificații contemporane dintr-o istorie trecută”, remarca scriitoarea Passionaria Stoicescu în postfața cărții.

Această lucrare a putut fi procurată de publicul amator la ieșirea de la spectacol, pentru a duce mesajul ei mai departe și celor care nu au putut fi prezenți.

Evenimentul cultural desfășurat la Sibiu vine în întâmpinarea necesității conștientizării consecințelor Marii Uniri, „Dincolo de Centenar”, și a reactualizării sentimentului de recunoștință față de eroii României în rândurile tinerei generații.