ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Adormirea Maicii Domnului este hramul „Bisericii Mari” din comuna Șelimbăr, jud. Sibiu, în apropierea căreia domnitorul Mihai Viteazul a dat bătălia decisivă prin care a deschis drumul Unirii Transilvaniei cu Țara Românească de la anul 1600.

Pe lângă Sfânta Liturghie de Hram, alte două evenimente au avut loc joi în cadrul Parohiei Ortodoxe Șelimbăr I: o slujbă de pomenire a înaintașilor, ctitori ai bisericii de la 1856 și 1928, precum și o festivitate de premiere a copiilor participanți la activitățile educative desfășurate în cadrul parohiei pe durata Postului Adormirii Maicii Domnului.

Aflată deja la a treia ediție, Școala de Vară interculturală a Bisericii Mari din Șelimbăr i-a implicat pe elevi în ateliere tematice de Joc și Cuvânt, Măiestrie culinară, Dansuri, Pictură, Explorare a naturii ș.a. Timp de două săptămâni, Căminul Cultural Parohial a devenit casă primitoare pentru câteva zeci de copii și voluntari, zilnic, între orele 9-11. Primul atelier de vacanță a început luni, 29 iulie (Joc și cuvânt), iar ultimul s-a încheiat marți, 13 august (Micul Bucătar). Participarea a fost gratuită pentru toți doritorii. 

Cei mai implicați dintre aceștia au fost recompensați cu medalii, diplome și gustări la Festivitatea de Premiere desfășurată joi, 15 august, după slujba de hram, la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Șelimbăr. Aproximativ 40 de copii, îmbrăcați în straie naționale, au povestit joi despre experiența lor dinaintea credincioșilor care au rămas după slujbă să îi fotografieze și aplaude. Unii dintre micii șelimbăreni și-au sărbătorit chiar ziua numelui de Sfânta Marie Mare, alții se aflau în vacanță la bunici și au promis să ducă trăirile acumulate mai departe în comunitatea unde trăiesc în restul anului. Cu toții au fost mândri să-și etaleze creațiile la intrarea și în curtea bisericii, plecând apoi acasă cu roadele muncii lor: desene pe carton, pe pânză și chiar pictură pe sticlă. 

Școala de vară interculturală pentru copii și tineret este doar una dintre inițiativele preotului Ioan Ovidiu Polexă, tânăr slujitor al Parohiei Ortodoxe Șelimbăr I, în colaborare cu Asociația Filantropică „Sfântul Nicolae” Turnișor I Sibiu, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăria Șelimbăr.