ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Două tabere pentru copiii și tinerii români din diaspora încep săptămâna aceasta la Mănăstirea Putna din județul Suceava. 

Tabăra „Rădăcini 2019” (ROYA Heritage Trip 2019), organizată de Asociația Tinerilor Ortodocși Români din America (ROYA), a început luni, 8 iulie, la Mănăstirea Putna, și se desfășoară până duminică, 14 iulie. În cadrul acesteia sunt implicați 21 de tineri și 5 însoțitori. Este al cincilea an în care ROYA organizează această tabără la Putna, cu binecuvântarea Î.P.S. Nicolae, Mitropolitul Ortodox Român al celor două Americi, și al Î.P.S. Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

„Spune mult faptul că în fiecare an ne reîntoarcem la Mănăstirea Putna și stăm mai mult decât în anul precedent. Am observat multe schimbări în tinerii cu care vin: seriozitatea cu care își construiesc relația cu Dumnezeu, interesul crescut pentru aflarea rădăcinilor și tradițiilor strămoșești. Aflând despre viața Sfântului Ștefan cel Mare, ei sunt mândri de cine le-au fost strămoșii. După ce ne întoarcem, părinții tinerilor mă sună să îmi spună ce schimbați sufletește se întorc tinerii acasă, schimbare vizibilă și în faptul că merg mai des la slujbe și fac pelerinaje la mănăstiri din SUA. Ca în fiecare an, și în acest an avem în grup tineri noi și nădăjduiesc ca ei să preia lucrurile bune de la colegii lor care au mai fost”, afirmă organizatoarea taberei, Florina Radu.

„Tabăra internațională de tradiție și spiritualitate” îi va reuni la Mănăstire Putna, începând de miercuri, 10 iulie, pe credincioșii Protoieriei Irlandei, din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. La această manifestare, află la a doua ediție, vor participa 40 de copii, între 8 și 15 ani, și 15 însoțitori. Scopul ei este să îi familiarizeze pe copiii români din diaspora cu spiritualitatea, cultura și tradițiile poporului din care se trag.

„Duhul dragostei cu care am fost primiți i-a ajutat foarte mult pe copiii din diaspora, care s-au născut departe de Ortodoxia românească, să își însușească mai profund credința și, nădăjduim, să o împărtășească și altora când vor fi suficient de maturi să facă acest lucru. Entuziasmul și setea de duh creștin autentic sunt stările care ne însoțesc în această tabără. Ținând cont de experiența minunată de anul trecut știm că ele vor fi îmbrățișate și frumos călăuzite de părinții acestei vetre de spiritualitate ortodoxă care este Mănăstirea Putna”, a declarat organizatorul taberei, preotul Bogdan Cârdu. 

Tabăra internațională de tradiție și spiritualitate de la Mănăstirea Putna se desfășoară cu binecuvântarea ÎPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, și a ÎPS Pimen, și sub coordonarea preotului Călin Florea, protopop al Protoieriei Irlandei.