Mănăstirea Mihai Vodă din Turda, ridicată pe locul unde a fost ucis Mihai Viteazul, va fi sfințită duminică, 19 august 2018, informează agenția Basilica.

Slujba va fi săvârșită de un sobor arhieresc, format din ÎPS Andrei, ÎPS Nifon, PS Ignatie, PS Macarie, PS Lucian, PS Sofronie, PS Iustin, PS Petroniu și PS Teofil de Iberia.

deea ctitoririi de la Turda s-a născut în urmă cu mai bine de 17 ani.

La ceremonia de comemorare a 400 de ani de la moartea voievodului Mihai Viteazul, Mitropolitul Bartolomeu Anania a anunțat intenția ca în locul martiriului să fie ridicată o mănăstire în care să fie aduse neîncetat rugăciuni și slujbe „pentru pomenirea marelui voievod și a tuturor celor care, de-a lungul veacurilor, și-au dat prinosul de jertfă pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului român”.

Locul de lângă Turda a fost marcat ca loc al jertfei voievodului Mihai Viteazul încă din perioada interbelică, când, în anul 1923, la inițiativa Societății Femeilor Ortodoxe din Turda, a fost construită o troiță din lemn pe locul asasinatului, iar mai târziu, în anul 1977, în locul troiței de tradiție românească a fost ridicat un impozant monument.

După Revoluție, anual, în data de 19 august, pe platoul din vecinătatea Turzii a fost oficiată Sfânta Liturghie și o slujbă de pomenire, perpetuându-se nu doar istoric, ci și liturgic memoria eroului nostru național.

Proiectul mânăstirii turdene este o copie arhitecturală a vechii mănăstiri „Mihai Vodă” din București, ctitorie a banului Mihai din 1591, dar mutilată de  regimul comunist, din care nu au putut fi salvate astăzi decât biserica mănăstirii și turnul clopotniței, precizează Basilica.

Complexul monahal de la Turda cuprinde: biserica mănăstirii, corpurile de chilii cu paraclis, înconjurat de un zid de incintă, cu clopotniță la poartă.

Marele Voievod Mihai Viteazul a fost ucis la Turda, pe 9 august, de mercenari occidentali, din ordinul Împăratului Austriei. Letopisețul Cantacuzinesc prezenta moartea lui Mihai, astfel: „ și căzu trupul lui cel frumos ca un copaci, pentru că nu știuse, nici să împrilejise sabiia lui cea iute în mâna lui cea vitează. Și-i rămase trupul gol în pulbere aruncat, că așa au lucrat pizma încă din ‘ceputul lumii. Că pizma au pierdut pre mulți bărbați făr’ de vină, ca și acesta. Căci era ajutor creștinilor și sta tare ca un viteaz bun pentru ei, cât făcuse pre turci de tremura de frica lui. Iar diavolul, cel ce nu va binele neamului creștinesc nu l-au lăsat, ci iată că cu meșterșugurile lui au intrat prin inima celor hicléni, pân-îl déderă și morții. Și rămaseră creștinii și mai vârtos Țara Rumânească, săraci de dânsul. Pentru aceasta, dar, cade-să să blestemăm… pre Bașta Giurgiu, căci au ascultat pre domnii ungurești, de au ucis pre Mihai-vodă făr’ de nici o vină”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews