ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți primari din țară nu au stat prea mult pe gânduri și, imediat ce a intrat în vigoare legea care le permite să-și stabilească singuri lefurile, au trecut la măriri. Recordul, până acum, îl deține primarul PSD din Bistrița. 

Și-a triplat leafa, cu începere de la 1 august. Nu i-a uitat nici pe subalterni. Le-a acordat majorări între 200 și o mie de lei.

Majorările au fost stabilite printr-o hotărâre de consiliu local. Astfel, din luna august, primarul PSD din Bistrița va încasa peste 13.000 de lei, față de 4.200 de lei, până acum.

„Pentru salariile aleșilor, adică a primarilor și viceprimarilor există prevederi în legea salarizarii, pe care noi le-am respectat. Care prevedea creșteri eșalonate în funcție de categoria localității, în funcție de populația localității.”, a spus Mihai Ruști, purtător de cuvânt Primăria Bistrița, conform Digi 24.

Angajații din subordine au primit și ei măriri, dar mai puțin importante - de la 200 până la cel mult 1.000 de lei.

„Salariile, să știi că au fost mici, nici acuma nu sunt foarte mari, nu ajunge un consilier superior la maxim, nu ajunge la jumătatea salariului unui viceprimar.”, a spus Sabina Mălaicu, lider sindical.

Banii pentru noile salarii mărite vin de la bugetul local, mai precis de la investiții.

„Doar de la dezvoltare, din altă parte nu pot fi luați pentru că veniturile rămân aceleași. Oricum, în fiecare an nu se cheltuie toți banii din bugetul de dezvoltare, rămân undeva la patru milioane de euro bani necheltuiți.”, a spus Ioan Peteleu, consilier local PNL.

Cei mai mulți dintre bistrițeni sunt nemulțumiți că edilii se gândesc în pimul rând la propriile buzunare.

Șefii de birou și directorii din Primăria Craiova vor avea și ei salarii de cel puțin o mie de euro pe lună, plus sporuri. Cel mai bine va câștiga administratorul primăriei - 12.000 de lei lunar.

„Pe legea nouă, salariul este limitat la salariul viceprimarului. Este mai mare decât cel de dinainte, salariul propus, dar nu știu dacă va fi și aprobat.”, a spus Sorin Manda, administrator public Primăria Craiova.

Venituri frumoase vor avea și secretarul municipiului - 11.600 de lei sau arhitectul-șef - 10.025 de lei.