ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ambasada Marii Britanii a marcat, la Comana, prietenia româno-britanică prin participarea la comemorarea anuală a doborârii, în timpul Primului Război Mondial, a unui bombardier britanic și înmormântarea creștinească de către localnici a celor cinci membri ai echipajului, conform unui comunicat.

Adjunctul de misiune Adam Sambrook si atașatul militar, comandant Neville McNally, alături de alți membri ai ambasadei și de familiile acestora au luat parte, duminică, la evenimentul organizat de Casa Comana. Potrivit sursei citate, evenimentul a inclus o slujbă religioasă la Mănăstirea Comana în memoria eroilor români și britanici, vizionarea unor scurte filme comemorative, precum și aprinderea unor candele în Delta Neajlovului, acolo unde, în noaptea de 6 spre 7 mai 1944, anti-aerienele germane staționate în România au doborât un bombardier Wellington al escadronului 150 al Forțelor Aeriene Britanice, aflat în misiune.

Niciunul dintre cei cinci membri ai echipajului nu a supraviețuit prăbușirii în zona mlăștinoasă de lângă Comana, la 40 de kilometri sud de București. Localnicii au scos rămășițele echipajului din mlaștină și le-au înhumat creștinește la Mănăstirea Comana. În 1946, rămășițele celor cinci militari britanici au fost deshumate și mutate în cimitirul militar britanic de la Tâncăbești, alături de alți militari din Commonwealth uciși în timpul războiului.

Povestea a fost relativ necunoscută în afara localității Comana în timpul regimului comunist. În 1990 a fost descoperită epava avionului, iar în luna mai a acelui an localnicii din Comana au organizat o ceremonie religioasă ortodoxă în memoria echipajului, la mănăstirea unde militarii britanici fuseseră înmormântați inițial. De atunci, ceremonia are loc în fiecare an, în prezența a sute de persoane, români și britanici, cu participarea reprezentanților ambasadei.

Anul acesta a marcat o premieră, prin participarea a patru reprezentanți ai Forțelor Aeriene Britanice (RAF), staționate pentru câteva luni la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde participă la misiuni NATO de poliție aeriană, precizează comunicatul citat.

Marea Britanie și România colaborează îndeaproape în domeniul apărării, iar 2017 este un an special, în care se vor înregistra cele mai ample operațiuni bilaterale de până acum, pe mare, în aer și la sol, ca parte a măsurilor NATO de reasigurare a aliaților de pe flancul estic.