ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, câteva zeci de membri ai Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R., județele Alba și Sibiu), fondată de George Simion, i-au cinstit pe eroii Revoluției, în seara zilei de sâmbătă, 21 decembrie, la monumentul dedicat acestora, în Piața Unirii din Sibiu. Evenimente similare au fost organizate de această formațiune în mai multe orașe din țară.

La manifestare au participat studenți din Alba Iulia și Sibiu, membri ai A.U.R., suporteri ai unor echipe de fotbal, persoane publice (Daniel-Gheorghe Rusu, primarul comunei Șpring; Marius Hațegan, președintele filialei Alba a A.U.R.; Mirona-Ioana Tatu, președintele filialei Sibiu a A.U.R., Cristian Crișan din Teiuș ș.a.).

Președinta A.U.R. Sibiu, Mirona-Ioana Tatu, a ținut un mic discurs în care a rememorat evenimentele din decembrie 1989, despre care mărturisește că le-a trăit activ, numărându-se printre cei ieșiți în stradă.

La Monumentul Eroilor Revoluției din Piața Unirii, amplasat în fața fostei Case de Cultură a Sindicatelor din Sibiu, membrii și simpatizanții A.U.R. au depus coroane de flori, au fluturat drapele tricolore, au intonat cântece patriotice (Eroi au fost, eroi sunt încă!) și au scandat „Libertate!” și „Cinste lor, eroilor!”. Suporterii echipelor sportive au desfășurat un banner de mari dimensiuni, au apris fumigene și au format din lumânări numărul 30 lângă Flacăra nestinsă a Monumentului Eroilor. 
 
Potrivit Adevărul.ro , primele mișcări revoluționare din Sibiu au avut loc la 21 decembrie 1989. În dimineața acelei zile, în jurul orei 8:30, câteva zeci de persoane, în mare parte muncitori de la întreprinderile din oraș, s-au strâns în Piața Republicii și au început să strige lozinci împotriva regimului Ceaușescu. Câțiva manifestanți au spart geamurile unei librării din zona centrală a orașului și au dat foc cărților care îl aveau pe Nicolae Ceaușescu pe copertă. Pentru reprimarea demonstranților, în Piața Republicii este trimisă formațiunea „Scutul", o grupă specială a Miliției, care arestează câțiva manifestanți și are parte de o ripostă hotărâtă a oamenilor din piață. Aceștia reușesc să răstoarne o mașină ARO a Miliției, după care o incendiază chiar în mijlocul Pieței. În urma acestor incidente, locotenent-colonelul Aurel Dragomir, comandantul garnizoanei Sibiu, a trimis în Piața Republicii un detașament de elevi ai școlii militare „Nicolae Bălcescu", sub comanda locotenent-colonelului Milan Irimescu. Înarmați cu pistoale-mitralieră și muniție de război, militarii au primit ordin să execute foc de avertisment, deoarece o parte dintre manifestanți deveniseră turbulenți. Este unul din momentele controversate ale Revoluției din Sibiu, întrucât, deși toate mărturiile afirmă că soldații au executat foc în plan vertical, mai mulți manifestanți sunt atinși de gloanțe. Doi oameni sunt uciși, iar alți patru sunt răniți prin împușcare.
 
Bilanțul victimelor Revoluției de la Sibiu număra, la sfârșitul lunii decembrie 1989, era de 99 de morți și 274 de răniți, după cum arată Vasile Avram în cartea „Zeul din labirint: Sibiu, decembrie 1989”.