ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eroii căzuți în timpul Primului Război Mondial vor fi comemorați luni la Mausoleul Eroilor de la Mărăști. Evenimentul „In memoriam…eroilor de la Mărăști” este organizat de Consiliul Județean Vrancea în parteneriat cu Instituția Prefectului, militarii Brigăzilor 8 LAROM și 282 Infanterie Mecanizată, Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea și Ateneul Popular. 

Ceremonia va începe cu intonarea Imnului național, apoi se va evoca semnificația evenimentului. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, va oficia slujba religioasă. Nu vor lipsi nici momentele artistice, iar la final, garda de onoare va defila prin fața celor prezenți, informează Monitorul de Vrancea.

Pentru comemorarea eroilor, între orele 09.00-21.00, Garnizoana Focșani va asigura la Mausoleul Mărăști Gardă de Onoare. La ora 16.30 va avea loc inaugurarea expoziţiei foto „In memoriam…Mărăști-Mărășești-Focșani-Soveja”, iar între orele 16.45-17.00 va avea loc un microrecital susținut de ”Corul Pastorala”, care va interpreta: „Tatăl nostru”, „Imnul eroilor” și „Treceți batalioane române Carpații”.

La ora 17.00, Garda de Onoare a Garnizoanei Focșani va da onorul militar demnitarilor care vor participa la eveniment, urmând ca, ulterior, să aibă loc o slujbă religioasă de pomenire a eroilor. La ora 18.30 va avea loc o paradă militară, iar după finalizarea acesteia, invitații vor putea vizita mausoleul. În jurul orei 19.10, cvartetul „Consonante” va susține un microrecital cu următorul program: Giuseppe Verdi - Cvartet în mi minor, Wolfgang Amadeus Mozart - Divertimento în Re major, Carlos Gardel - Por una Cabeza.

„In memoriam…eroilor de la Mărăști” este un omagiu eroilor care au căzut pe cîmpurile de luptă de la Mărăşti. În urmă cu 98 ani, pe data de 22 iulie 1917 (9 iulie stil vechi) la Mărăști a început ofensiva Armatei Române. Victoria reputată de Armata a II-a, condusă de Mareșalul Averescu a fost cea care a determinat succesul operațiunilor militare ulterioare de la 6 august 1917 - Mărășești. Luptele din iulie-august 1917 au adus primele victorii pentru Armata Română în Primul Război Mondial. Au fost zece zile de lupte în care şi-au pierdut viaţa 1469 de soldaţi români, iar alţi 3052 au fost răniţi. După terminarea Primului Război Mondial, Societatea „Mărăști” a construit, în cinstea eroilor căzuți pe Câmpul de Luptă, un mausoleu, unde au fost îngropați 5.342 soldaţi români, germani și ruși.
 
Importanţa bătăliei de la Mărăşti este recunoscută pe plan mondial. Zilele trecute, ambasadorul Marii Britanii, Excelenţa Sa Paul Brummell a depus o coroană de maci roşii la sarcofagul Mareşalului Averescu, în semn de omagiu pentru eroismul soldaţilor români. Macii care au înflorit pe câmpurile de bătalie devastate şi răscolite de obuze au devenit simbolul soldaţilor căzuţi pe front în timpul Primului Război Mondial. Macii sunt folosiţi la ceremoniile de comemorare a victimelor Primului Război Mondial, în special în Regatul Unit, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, încă din anii '20.