ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Sfântul Pantelimon din Capitală organizează mai multe evenimente cu ocazia hramului lăcașulului de cult, în zilele de 26-27 de iulie, a informat preotul paroh Bogdan Teleanu.
 
Astfel, în ziua de 26 iulie 2018, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, racla cu un fragment al moaștelor unuia dintre cei mai iubiți sfinți din Rusia, Sfântul Cuvios Serafim de Sarov, va fi adusă spre închinare de la biserica Sfântul Nicolae - Tabacu din Protoieria Sector I la biserica Sfântul Pantelimon din Protoieria Sector II Capitală, cu prilejul sărbătoririi ocrotitorului acestui vechi lăcaș de cult din București. 

Preafericitul Părinte Chiril, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, a adus acest fragment din moaștele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov în cadrul evenimentelor derulate în 2017, anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Canonizarea marelui stareț Serafim de Sarov a avut loc în vara anului 1903, eveniment la care a participat și ultimul țar al Rusiei, Nicolae al II-lea, purtând pe umeri racla cu sfintele moaște ale acestui sfânt.

De la ora 18.00, raclele cu moaștele Sfântului Serafim de Sarov și Sfântului Pantelimon vor fi așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat în fața bisericii și apoi purtate în procesiune, de la ora 20.00, pe străzile Iancu Căpitanu, Gheorghe Pop de Băsești, Salmen și Călușei, după slujba Vecerniei, oficiată de un sobor de preoți. 

Totodată, joi, 26 iulie 2018, de la ora 20.30, sub auspiciile programului parohial "Hristos împărtășit copiilor” desfășurat de Departamentul pentru copii și tineri "Ateneul Sfântului Pantelimon” în curtea bisericii Sfântul Pantelimon va avea loc spectacolul religios Urma pașilor Tăi, o adaptare a Elizei Bercu-Bodeanu după jurnalul de călătorie în Țara Sfântă al Olgăi Greceanu. 

În anul 1933, în urma unui pelerinaj în Israel, pictorița Olga Greceanu - unul dintre cele mai cunoscute nume ale artei plastice românești în perioada dintre cele două războaie mondiale - a publicat o carte de amintiri din Țara Sfântă, intitulată Pe urma pașilor Tăi, Iisuse… 

După o perioadă în care comunitatea parohială de la biserica Sfântul Pantelimon în frunte cu preoții ei au avut de îndurat timp de patruzeci de ani persecuția regimului comunist din România, textul venerabilei pictorițe sperăm că va pune în circulație în rândul noilor generații de pelerini care se vor închina în seara zilei de 26 iulie 2018 la moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon și Sfântului Cuvios Serafim de Sarov o profundă mărturisire duhovnicească a sufletului românesc marcat de realitatea sensibilă a prezenței lui Dumnezeu în această lume. 

Ambii sfinți, atât Sfântul Serafim, cât și Sfântul Pantelimon, au în comun – ca de altfel și cuvântările Olgăi Greceanu ținute în diverse biserici bucureștene - darul lui Dumnezeu de ajuta la traversarea pustiei celor patruzeci de ani de dictatură comunistă care a afectat atât Biserica Rusiei cât și Biserica României.

Evenimentul organizat cu prilejul hramului bisericii Sfântul Pantelimon are scopul de a susține spectacolul de teatru creștin care se dezvoltă tot mai mult în țările fost-comuniste, studiourile și festivalurile de teatru ortodoxe din Rusia oferind un exemplu de bună practică  în acest sens. 

În contextul Centenarului Marii Uniri, spectacolul de teatru Urma pașilor Tăi este dedicat preoților de la biserica Sfântul Pantelimon – Foișorul de Foc apărători ai Ortodoxiei în timpul comunismului  și, în special, părintelui Gheorghe C. Crețu de la biserica Sfântul Pantelimon singurul preot din Regat care a făcut parte din soborul de preoți condus de arhimandritul Gurie Grosu ce a oficiat în Catedrala Nașterii Domnului din Chișinău slujba de Te Deum cu ocazia consfințirii Actul Unirii Basarabiei cu România.

În ziua de vineri, 27 iulie 2018, Sfânta Liturghie va fi oficiată de un sobor de preoți, începând cu ora 8.00. După Sfânta Liturghie, va fi săvârșită slujba de Parastas pentru ctitorii bisericii.

Sfintele Moaște ale Sfântului Cuvios Serafim de Sarov și ale Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon vor rămâne spre cinstire în baldachinul special amenajat în fața bisericii până la închinarea ultimului pelerin.