Exemplul de curaj dat de Episcopul Martir Grigorie Leu, evocat într-un simpozion la Huși

Vineri, 1 martie 2019, s-au desfășurat la Huși lucrările Simpozionului Național dedicat memoriei Episcopului Grigorie Leu al Hușilor (1940-1949), cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la moartea sa martirică, petrecută în perioada de instaurare a regimului totalitar comunist ateist în România.
Gazdele evenimentului au fost Episcopia Hușilor, alături de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, relatează Agenția de Știri Basilica.
Vineri, la ora 10:00, Episcopul Ignatie a oficiat în Catedrala Episcopală din Huși slujba de Parastas în memoria Episcopului Martir Grigorie Leu, în prezența membrilor Administrației Eparhiale și a participanților la simpozion.
„Episcopul Grigorie Leu a avut conștiința responsabilității că este, prin excelență, slujitorul lui Hristos, iar nu al oamenilor sau a vreunui curent, și că nu poate să capituleze, oricâte vifornițe ar veni asupra lui! (...) Rămâne pentru noi unul din cele mai frumoase exemple de curaj. Curajul este cel care Îl ține pe Hristos în inima ta. Frica îl separă pe om de Hristos. Să ne inspirăm din viața lui, din atitudinea lui, din felul în care și-a trăit credința!”, a subliniat Episcopul Ignatie în predica rostită la sfârșitul slujbei de pomenire, citat de Basilica.
Apoi, participanții la simpozion au vizitat mormântul Episcopului Grigorie Leu, aflat în partea de răsărit a Catedralei Episcopale din Huși, unde a fost rostită o ectenie pentru odihna celui pomenit.
Lucrările Simpozionului au început la ora 11:00 în Sala Mare a Primăriei din Huși, unde s-au ținut cuvântări și comunicări științifice ce au surprins aspecte inedite din viața și activitatea Episcopului Martir Grigorie Leu.
Printre vorbitori s-au numărat Episcopul Ignatie al Hușilor (a cărui prelegere poate fi consultată pe pagina Episcopiei Hușilor), conf. dr. Radu Preda (președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), Adrian Nicolae Petcu (cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și coeditor al volumului „Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei”), pr. dr. Nicolae Hurjui (autorul primei monografii dedicate Episcopului Grigorie Leu), pr. conf. univ. dr. Jan Nicolae (titularul Catedrei de Omiletică și Catehetică a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), pr. conf. univ. dr. Alin Viorel Albu (profesor de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române la aceeași Facultate), Pr. Protos. Zaharia Curteanu (starețul Mănăstirii „Alexandru Vlahuță”), pr. Nicolae Cătălin Luchian (coeditor al volumului „Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei”).
De la ora 17:00, participanții s-au deplasat în localitatea Țuțcani, comuna Mălușteni, județul Vaslui, la mormântul părinților Episcopului Grigorie Leu al Hușilor (preotul Constantin Leu și soția sa, Soltana), unde a fost oficiată o slujbă de Parastas de către P.S. Ignatie al Hușilor, din grija căruia mormintele au fost refăcute, oficiindu-se și slujba de sfințire a noii cruci așezate în acest loc.
Conform Agenției de știri Basilica, Episcopul Grigorie Leu s-a născut la 2 mai 1881 în Țuțcani, județul Vaslui, iar tatăl său, Preotul Constantin (Costache) Leu, a păstorit Parohia Țuțcani vreme de 53 de ani.

la lupta pentru Adevăr!
Pe același subiect

Cutremur cu magnitudinea de 5,0 în apropiere de Arad. O FIRMĂ DIN UNGARIA face EXPLORĂRI DE GAZE DE ȘIST ÎN ZONĂ pentru MOL Group. Un al doilea cutremur, de 3,2 grade după 38 de minute - ACTUALIZARE

Încă un incendiu devastator: Chilia Părintelui Proclu Nicău a ars complet. VIDEO / FOTO

Tragedie: Sora Carla del Gaudio de la o grădiniță catolică din Piatra Neamț a murit după ”deteriorarea stării sale de sănătate”

Arhitectul Gabriel Buhuș, de 34 de ani, atac de cord fatal, sportivul Petruț Geamănu, de 36 de ani, AVC și deces după o comă de 5 zile, Gheorghe Frătoaica, medic militar urgentist din linia I, răpus de cancer pulmonar dobândit în timpul pandemiei

NU A ARS! Minunea de la Podu Coșnei: Sfântul Antimis cu o părticică din moaștele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava nu a ars, în ciuda incendiului devastator - FOTO/VIDEO. Cum puteți ajuta la refacerea Mănăstirii - CONTUL DE DONAȚII

Incendiul de la Mănăstirea Podu Coșnei din Suceava a fost stins de pompierii militari
Recomandările noastre

Tucker Carlson: Dictatura Gândurilor - Ce faci dacă Regimul vrea să îți controleze Mintea

Tucker Carlson zdrobește narațiunea mondială pro-Zelenski: Se vede pe fața lui de șobolan transpirat că nu el a aruncat în aer barajul de la Nova Kahovka. Băiatul în trening, cu ochii morți și neliniștiți, este singurul incapabil să arunce în aer barajul
Persoane: Grigorie Leu (Episcop) PS Ignatie
Locații: Huși
Subiecte: Pomenirea morților
Organizații: Biserica Ortodoxă Română
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)