Vineri, 1 martie 2019, s-au desfășurat la Huși lucrările Simpozionului Național dedicat memoriei Episcopului Grigorie Leu al Hușilor (1940-1949), cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la moartea sa martirică, petrecută în perioada de instaurare a regimului totalitar comunist ateist în România.

Gazdele evenimentului au fost Episcopia Hușilor, alături de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, relatează Agenția de Știri Basilica.

Vineri, la ora 10:00, Episcopul Ignatie a oficiat în Catedrala Episcopală din Huși slujba de Parastas în memoria Episcopului Martir Grigorie Leu, în prezența membrilor Administrației Eparhiale și a participanților la simpozion.

„Episcopul Grigorie Leu a avut conștiința responsabilității că este, prin excelență, slujitorul lui Hristos, iar nu al oamenilor sau a vreunui curent, și că nu poate să capituleze, oricâte vifornițe ar veni asupra lui! (...) Rămâne pentru noi unul din cele mai frumoase exemple de curaj. Curajul este cel care Îl ține pe Hristos în inima ta. Frica îl separă pe om de Hristos. Să ne inspirăm din viața lui, din atitudinea lui, din felul în care și-a trăit credința!”, a subliniat Episcopul Ignatie în predica rostită la sfârșitul slujbei de pomenire, citat de Basilica.

Apoi, participanții la simpozion au vizitat mormântul Episcopului Grigorie Leu, aflat în partea de răsărit a Catedralei Episcopale din Huși, unde a fost rostită o ectenie pentru odihna celui pomenit.

Lucrările Simpozionului au început la ora 11:00 în Sala Mare a Primăriei din Huși, unde s-au ținut cuvântări și comunicări științifice ce au surprins aspecte inedite din viața și activitatea Episcopului Martir Grigorie Leu.
Printre vorbitori s-au numărat Episcopul Ignatie al Hușilor (a cărui prelegere poate fi consultată pe pagina Episcopiei Hușilor), conf. dr. Radu Preda (președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), Adrian Nicolae Petcu (cercetător în cadrul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și coeditor al volumului „Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei”), pr. dr. Nicolae Hurjui (autorul primei monografii dedicate Episcopului Grigorie Leu), pr. conf. univ. dr. Jan Nicolae (titularul Catedrei de Omiletică și Catehetică a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia), pr. conf. univ. dr. Alin Viorel Albu (profesor de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române la aceeași Facultate), Pr. Protos. Zaharia Curteanu (starețul Mănăstirii „Alexandru Vlahuță”), pr. Nicolae Cătălin Luchian (coeditor al volumului „Episcopul Grigorie Leu în vâltoarea istoriei”).

De la ora 17:00, participanții s-au deplasat în localitatea Țuțcani, comuna Mălușteni, județul Vaslui, la mormântul părinților Episcopului Grigorie Leu al Hușilor (preotul Constantin Leu și soția sa, Soltana), unde a fost oficiată o slujbă de Parastas de către P.S. Ignatie al Hușilor, din grija căruia mormintele au fost refăcute, oficiindu-se și slujba de sfințire a noii cruci așezate în acest loc.

Conform Agenției de știri Basilica, Episcopul Grigorie Leu s-a născut la 2 mai 1881 în Țuțcani, județul Vaslui, iar tatăl său, Preotul Constantin (Costache) Leu, a păstorit Parohia Țuțcani vreme de 53 de ani.

 


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews