ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Identitate Culturală Contemporană (AICC) și Compania Națională Aeroporturi București au adus statui ale vechilor daci la Aeroportul Internațional Henri Coandă Otopeni.

Mai precis, pe culoarul de trecere dintre terminalul Sosiri și Plecări, ieri, 13 septembrie 2017, a fost inaugurată expoziția „Origini”. 

Expoziția și-a propus să aducă în atenția pasagerilor valori ale istoriei antice românești, prin prezentarea unor episoade reprezentative pentru relațiile dintre daci și romani. Evenimentul a fost încununat de momentul dezvelirii statuii 'Bust de nobil dac', opera sculptorului Ioan Bolocan, urmat de o tombolă tematică. 

Asociația Identitate Culturală Contemporană (www.aiccromania.org) este o organizație non-guvernamentală care dezvoltă proiecte menite să contribuie la promovarea culturii române și la propagarea de informații obiective despre România.

Unul dintre cele mai importante proiecte ale AICC este muzeul virtual Statui de daci (http://statuidedaci.ro), care aduce în atenția societății o serie de monumente realizate de sculptori antici în timpul domniei lui Traian (98-117). Proiectul se bazează pe cercetările realizate de președintele de onoare al asociației, Leonard Velcescu, doctor în istoria artei la École Pratique des Hautes Études (Sorbona). Academia Română i-a acordat în 2012 lui Leonard Velcescu premiul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru lucrarea 'Dacii în sculptura romană. Studiu de iconografie antică', care stă la baza muzeului virtual.

În 2016, AICC a lansat proiectul de realizare și amplasare în București a unei replici după o statuie antică de nobil dac din Florența. Proiectul, fundamentat pe studiile științifice ale istoricului Leonard Velcescu, se află în faza finală de execuție la atelierul de sculptură, Galleria Bazzanti. Mai multe informații despre proiect se găsesc pe siteul asociației.