ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de costume populare, datând de la începutul secolului al XX-lea și până în prezent, au putut fi admirate, la Galeriile „Casa cu lei" din Bistrița, în cadrul unei expoziții organizate de creatorul de artă populară Virginia Linul, menită să marcheze împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire.

Expoziția, denumită „Tradiția care unește", a inclus costume populare întregi din diverse zone ale țării, dar și pânzături și cămăși bărbătești din zona Năsăudului și a Văii Someșului din județul Bistrița-Năsăud, unele dintre acestea vechi de un secol.

Printre oficialitățile prezente la eveniment s-au numărat președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Radu Moldovan, secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, și secretarul Comisiei parlamentare pentru celebrarea Centenarului, senatorul bistrițean Ioan Simionca.

Pentru a simboliza evenimentul care ne-a marcat istoria în urmă cu 100 de ani, manechinele îmbrăcate în costume populare au fost unite printr-o panglică tricoloră.

„Sunt mândră de fiecare dată când reprezint România, sunt mândră de fiecare dată când vin străinii la noi, în România, pentru că noi avem ce să le arătăm. Și noi avem datoria să le arătăm partea frumoasă, pentru că noi suntem oameni frumoși, românii, noi suntem oameni harnici, cu iubire de Dumnezeu, cu dragoste, cu dăruire, doar că trebuie să știm să ne punem în valoare, avem datoria aceasta. (...) Trebuie să conștientizăm că noi, românii, trebuie să fim uniți. Ne unim sub formă de horă, dar nu numai sub formă de horă; ne unim toți într-un suflet, într-un gând", a declarat creatorul de artă populară Virginia Linul, cu ocazia vernisajului.

Virginia Linul este cea care, în colaborare cu Consiliul Județean, a reușit să introducă anul trecut județul Bistrița-Năsăud în Cartea Recordurilor, cu ocazia Zilei costumului național, sărbătorită în orașul Năsăud, când s-au stabilit două recorduri mondiale: pentru cel mai mare număr de oameni îmbrăcați în haine tradiționale prezenți în același loc și pentru cel mai mare dans popular sincron.