ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fenomenul este mult mai accentuat în partea de nord a litoralului și aceasta din cauza faptului că, în acele zone, adâncimea apei este mult mai mică. După furtunile din weekendul trecut, marea s-a retras chiar și cu 20 de metri.

Plaja de la Mamaia este plină ochi de meduze eșuate. Fenomenul, spun specialiștii, se datorează schimbării direcției vântului. Are farmecul lui și efecte negative: fauna marină este afectată.

„În vara care a trecut, valurile băteau până aproape de acele baldachine. Acum, a rămas o porțiune foarte mare de nisip descoperită și asta din cauza faptului că marea s-a retras. Specialiștii spun că este un fenomen natural, firesc, dar care afectează totuși fauna marină”, relatează Oana Manoilă, potrivit Digi24.

Odată cu retragerea apelor, dispar anumite plante, organisme mici care constituie hrana unor pești.

„Este zona de hrănire a puietului de pește, în special chefalilor. Această variabilitate a liniei țărmului este un fenomen cunoscut și continuu, în funcție de direcția și durata, de intensitatea vântului. Am avut situații în care această oscilație s-a petrecut pe distanțe de circa 100 de metri”, afirmă Simion Nicolae, directorul INCDM „Grigore Antipa”, Constanța.

Plajele din partea de nord a stațiunii Mamaia sunt brăzdate de meduze eșuate aduse de valuri și rămase pe nisip după ce marea s-a retras dar și de un covor gros de scoici.
 
Fenomenul de retragere al mării a fost mai acut în urmă cu opt ani, când, pe plaja din centrul orașului Constanța, nisipul a rămas descoperit pe o distanță de 120 de metri.