ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul inițiat în urmă cu cinci ani și care are loc în micuța biserică de lemn a Garnizoanei Focșani consemnează alte câteva zeci de tineri care au reușit note excepționale la primul examen important din viața lor.

Absolvenții celei de-a cincea generații care s-au pregătit pentru promovarea examenului de bacalaureat în cadrul proiectului „O șansă pentru fiecare”, inițiat de preotul Ionel Vrîncianu de la Capela Militară – Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Focșani și pus în practică de inimoasa Mihaela Tătaru, s-au întâlnit zilele trecute pentru a se bucura împreună de rezultatele obținute, scrie ziaruldevrancea.ro. 

Mihaela Tătaru a premiat cadrele implicate în proiect și i-a felicitat pe proaspeții studenți, urându-le totodată succes în noua etapă din viața lor. 

Șefa de promoție din acest an este Ioana Ivan de la Colegiul Cuza, care a obținut la examenul de bacalaureat media 9,65, iar acum este studentă la Facultatea de Litere de la Galați, specializarea engleză-română. Pe locul următor, în ordinea mediilor, s-a clasat Iulian Vasile Puiu de la Colegiul Economic, cu media 9.55, iar pe locul al treilea, cu media 9.31, s-au clasat Florența Ghețău și Alina Ilie, ambele de la Colegiul Cuza. Acestea au fost admise la Facultatea de Drept, prima la Iași, iar cea de-a doua la Brașov. 

Notele obținute pe discipline arată interesul și seriozitatea celor care au trecut pragul bisericii atunci când au mers la pregătirea pentru examen.

„Le mulțumesc profesorilor care au fost aici pentru noi și ne-au ajutat și ne-au luminat din punct de vedere al materiilor. Mulțumesc și colegilor care au fost lângă mine și cu care m-am luat, pentru că altfel nu puteam să duc mai departe ceea ce am început”, a spus șefa de promoție din acest an, Ioana Ivan. 

Reușita proiectului „O șansă pentru fiecare”, găzduit de Capela Militară – Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, se datorează și voluntariatului unor cadre didactice, unele dintre acestea activând încă de la prima ediție. 

Mădălina Temelie și Gina Sava au pregătit elevii la limba și literatura română, Anișoara Ariton la matematică, Ioana Mihaela Popescu la fizică, Florin Cristea și Aneta Popa la geografie, aceasta din urmă pentru al III-lea an consecutiv în proiect, la fel ca și profesoara de biologie Anca Balosin. 

La istorie profesorii care au pregătit elevii au fost Nelu Taman și Constanța Giurcan, aceasta din urmă fiind în proiect încă de la prima ediție. 

„Dumnezeu lucrează prin oameni. Aș vrea să mulțumesc echipei, pentru că aici e o echipă, părintele Vrîncianu, doamna Tătaru. Copiii din ziua de astăzi sunt din ce în ce mai altfel, mulți oameni încep multe lucruri dar nu le mai termină, așa este în viață, dar noi trebuie să avem grijă de copii. E foarte important că ne întâlnim în biserică. E important să ne apropiem de Dumnezeu, fără de care nu putem face nimic, iar părintelui mii de mulțumirii fiindcă ne-a pus totul la dispoziție”, le-a spus Constanța Giurcan celor prezenți în biserică.

Un alt cadru didactic care a activat în cadrul proiectului este profesoara de geografie Aneta Popa. 

„Mă bucur că am putut să fac parte din acest proiect și felicitări doamnei Tătaru, care este sufletul acestor activități. E o activitate desfășurată într-un spațiu binecuvântat, ca dovadă sunt rezultatele voastre deosebite. Vă doresc să aveți în continuare rezultate bune și foarte bune, vă doresc ca sănătatea să permită să vă manifestați în plenitudinea vârstei și a forțelor de care dispuneți. Vă doresc să vă urmați visele și să ajungeți la înțelepciunea de a mai rămâne în țară, în ideea că poate împreună, voi cei de vârsta voastră încadrați frumosul, care geografic caracterizează România. Geografic, România înseamnă și partea demografică, oamenii ei, care sunteți voi, tineri și frumoși. Ar fi păcat ca spațiul ăsta să nu beneficieze de talentul și priceperea voastră”, a spus Aneta Popa. 

Pentru primul an în proiect, profesoara de limba și literatura română Mădălina Temelie le-a mulțumit celor prezenți pentru șansa de a contribui la reușita lor.

„Consider că orele petrecute împreună au fost unele frumoase și benefice, nu numai din punctul de vedere al cunoștințelor, ci și al atitudinii și a faptului că împreună am învățat că nu există limite în afara celor puse de noi. Sunteți oameni tineri și frumoși. Acest proiect mi-a adus aminte de prima școală românească, din Șcheii Brașovului, care a fost tot la biserică. Vă doresc numai bine și să rămâneți la fel de frumoși și ambițioși”, a precizat Mădălina Temelie. 

Invitați la întâlnire au fost și câțiva foști cursanți, azi posesori ai diplomelor de licență foarte importante, care au dorit la rândul lor să împărtășească impresii, peste ani, despre ce a însemnat participarea la acest proiect.