ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Câteva zeci de persoane din București și împrejurimi au manifestat vineri seară în Piața Victoriei din Capitală împotriva neimplicării Guvernului României în repatrierea copiilor Cameliei Smicală, deținuți abuziv de autoritățile finlandeze. Cei care au răspuns apelului lansat prin social media de Frăția Ortodoxă „Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință” solicită autorităților române să intervină urgent și decisiv pentru eliberarea minorilor cetățeni români, capturați în Finlanda după ce fugiseră din centrele „sociale” în care erau internați pentru a fi separați de mamă și unul de altul, împotriva dorinței lor.

Frăția Ortodoxă se solidarizează cu familia Smicală și anunță două acțiuni imediate, una spirituală, iar alta, socială. Membrii și simpatizanții organizației vor face timp de 40 de zile rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului și vor picheta Ambasada Finlandei la București în fiecare sâmbătă și duminică, de la ora 13:00.

Totodată, Frăția Ortodoxă a adresat o scrisoare deschisă către Președinție, Guvern și Ministerul Afacerilor Externe (MAE), cu titlul „Pe copiii sechestrați, noi îi vrem repatriați!”. Reproducem alăturat textul acesteia:

„Către Președinția României,
Domnului Președinte al României, Klaus Iohannis
Către Guvernul României,
Domnului Prim-Ministru, Ludovic Orban
Către Ministerul Afacerilor Externe
Domnului Ministru, Bogdan Aurescu

Domnule Președinte, Domnule Prim-Ministru, Domnule Ministru,

Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință” trage un semnal de alarmă și vă solicită intervenția de urgență în cazul minorilor Johan-Mihail și Maria-Alexandra, copiii doamnei Camelia-Mihaela Smicală, aflați în Finlanda.

Cazul este de notorietate de peste trei ani, de când a fost adus în atenția publică și prezentat oficial instituțiilor abilitate din România dar și Ambasadei Finlandei în România, precum și Parlamentului European, fără a obține nici o intervenție concretă pentru îmbunătățirea situației copiilor.

Înțelegem că statul român nu poate interveni în legislația și justiția finlandeze, indiferent cât ar fi acestea de absurde. Totuși, fiind vorba despre doi minori care sunt și cetățeni români și, mai mult, au reședința în România, paralizia instituțiilor românești este inexplicabilă.

Ministerul de Externe nu mai poate continua să se prevaleze de o așa-zisă competență exclusivă a instanțelor finlandeze asupra cazului, câtă vreme i-a fost adusă în atenție de către avocații familiei Smicală nesocotirea chiar de către Protecția copilului din Finlanda a unor hotărâri judecătorești pronunțate în speță!

„Drepturile copilului”, devenite un concept major în dreptul internațional, au ca scop să tuteleze cu prioritate interesul superior al copilului, în oricare decizii l-ar privi pe acesta. Atât Finlanda cât și România sunt semnatare ale Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului. Dar situația în care se află minorii Smicală nu poate fi, sub nicio formă, interpretată ca respectând interesul copilului, ba dimpotrivă: despărțirea de mamă, despărțirea între ei, instituționalizarea, reședința forțată, împiedicarea asistenței religioase contravin uzanțelor în materie, mai ales că minorii sunt și suficient de mari pentru a-și putea exprima opinia, iar aceasta este negativă la adresa situației la care sunt constrânși de autoritățile finlandeze.

Vă solicităm să luați cu celeritate atitudine și să implicați toate instrumentele diplomatice de care dispuneți.

Mai cu seamă vă solicităm o atitudine curajoasă și demnă de urmași ai unui Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul și ai celorlalți conducători care și-au apărat țara și neamul.

Nu există nicio scuză pentru tăcerea de până acum, nu poate exista nicio scuză pentru inacțiune de acum înainte!

Luați măsuri pentru respectarea interesului copiilor și a voinței comune a minorilor și a mamei lor, acela de a se reuni și de a reveni în România!”, este scrisoarea deschisă publicată vineri pe social media de către Frăția Ortodoxă „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință”.
 
Dr. Camelia Smicală a anunțat miercuri că minorii Maria și Mihai, fugari de aproape o lună și jumătate, au fost prinși și internați la Psihiatrie prin intervenția a 5 mașini de Poliție, în timp ce ea însăși riscă să fie arestată în urma audierii intimidante la care a fost supusă vinerea trecută de anchetatorii finlandezi care parcă învinovățesc victima, în loc s-o protejeze de abuzuri.