ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Candidatul independent la Parlamentul European, George Simion, a protestat miercuri la Oradea contra îndepărtării statuii lui Mihai Viteazul, primul unificator al celor trei ținuturi românești, din Piața Unirii din centrul municipiului. 

George Simion critică dur această decizie a Primăriei Oradiei, făcând o analogie între situația statuii lui Mihai Viteazul, pe care Primăria pretinde că o va reabilita și reamplasa în termen de trei ani, și situația statuii patriotului Emanuil Gojdu, ridicată de aceleași autorități, cu aceleași promisiuni, dar lăsată de izbeliște ani de zile în condiții improprii de depozitare. 

„Astăzi sunt la Oradea!

Sunt candidat independent, nu am stăpâni, așa că pot fi critic chiar și la adresa administrației din Oradea. Noi, românii, nu mai avem încredere în politicieni. E normal, având în vedere prin ce am trecut. Ei bine, bâlbele legate de statuile Reîntregitorilor trebuie oprite.

Am un masterat în Istoria Comunismului. Înțeleg că trebuie să reparăm greșelile trecutului, inclusiv la nivel peisagistic și de simboluri. Dar trei ani este prea mult pentru reamplasarea Reîntregitorului nostru cel Viteaz. E inadmisibil, mai ales că avem cazul statuii marelui român Emanoil Gojdu, batjocorită de administrația Bolojan.

Vedeți în ce stadiu ne-a adus clasa politică?? Ne face să ne certăm chiar și din cauza Reîntregitorilor, în loc să le urmăm exemplul! Ei (politicienii -n.red.) sunt aceiași care ne-au vândut moștenirea Gojdu!", a afirmat George Simion în postarea de pe pagina lui de socializare, alături de fotografia ridicării statuii lui Mihai Viteazul adăugând și fotografia unui banner protestatar afișat în 2014 în Oradea, cu mesajul "E. Gojdu, noi românii n-am uitat moștenirea ce ne-ai lăsat".

Publicația Glasul observă că "deși în poza la care face referire George Simion se vede clar unde era cândva statuia lui Emanuil Gojdu, după ce aceasta a fost demontată sub același pretext al "reabilitării”, ea a zăcut peste 4 ani printre gunoaie și șobolani sub cerul liber, până s-a umplut de mușchi și mizerie". 

Statuia dedicată celebrului avocat și patriot român Emanuil Gojdu a fost curățată și amplasată într-o zonă periferică, fără soclu și segmentată, însă numai ca urmare a insistențelor unor asociații culturale orădene și a amendării primarului Ilie Bolojan de către inspectorii Direcției pentru Cultură Bihor. 

Aceeași soartă se pare că va avea și statuia lui Mihai Viteazul, omagiată cu doar o lună în urmă în deschiderea manifestărilor Centenarului Oradiei Mari (în cinstea eliberării orașului de către Armata Regatului României la 1919), iar apoi ridicată miercuri din Piața Unirii de către autorități, pentru a face loc noii statui a Regelui Ferdinand Întregitorul României.