ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Pentru că se apropie sărbătorile și unii dintre noi se străduiesc să împlinească vechiul îndemn „Dar nu uita, când ești voios, române, să fii bun!”, Ziarul de Iași ne invită și în acest an să fim alături de copiii din familii sărace, pentru ca aceștia să aibă în prag de iarnă ghetuțe din piele, mănuși și fulare. 

Potrivit ZiaruldeIași.ro, cei care doresc să facă o faptă bună de Crăciun pot să îi ajute pe cei 108 copii din clasele primare și grupele de grădiniță de la Școala Alexeni, comuna Țibana, un sat micuț din sudul județului, unde, în ciuda faptului că oamenii sunt gospodari, sărăcia pare a fi la ea acasă. Copiii de aici ies rar din sat, și, de cele mai multe ori, doar pentru a merge în comună. Anul trecut, profesorul de sport a strâns bani de la ieșeni pentru a-i duce în excursie la Iași, mai bine de jumătate dintre ei nevăzând niciodată blocuri, iar din județ doar un singur copil din toată școala ieșise, însă pentru a merge la medic, la București.

La Școala din Alexeni, unitate aparținătoare de Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana, învață 76 de copii în clasele primare și 32 de copii la grădiniță. După ce ies ei de la ore, lasă clasele libere pentru colegii lor mai mari, cei 43 de elevi de gimnaziu. Profesorii și învățătorii spun despre ei că sunt copii buni, copii care își doresc să învețe, și nu refuză nicio activitate didactică. Parcă își doresc să nu mai plece de la școală, unde au ferestre mari și săli luminoase, unde e cald, unde nimeni nu îi pune să muncească, să taie lemne sau să hrănească animalele.

În Alexeni, cuvântul „bogat" parcă are alt sens față de restul lumii, iar invidiați sunt cei care nu fac cumpărăturile „pe caiet” pentru o pâine, un kilogram de zahăr sau o sticlă de ulei. Aici, zâmbetele sunt ieftine de Crăciun, și poți să le „cumperi” cu o mână de bomboane sau un pachet de biscuiți. Puțini sunt cei care îndrăznesc să creadă că Moșul cel bun se va îndura să lase și la ei măcar o jucărie.

Cei care doresc să contribuie cu orice sume de bani pentru cumpărarea de ghetuțe din piele, fulare, mănuși și materiale didactice în folosul elevilor din satul Alexeni sunt rugați să contacteze redacția Ziarului de Iași la telefon 0232 271 271 sau să facă o donație în contul deschis la BRD de către Școala Profesională de Industrie Alimentară Țibana: RO19BRDE240SV31022122400. 

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews