ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se întâmplă în România. 57 de familii care locuiau în locuințe ale Primăriei Focșani au fost evacuate, în urma unor hotărâri judecătorești, la finalul lunii martie.

După cum relatează  Ziarul de Vrancea,  aceștia nu-și plătiseră facturile de ani de zile, iar alții nu mai aveau contracte de închiriere valabile. 

Blocurile respective au fost printre primele construite în urbea focșăneană, dar după mai mulți ani, în care s-au degradat, locuințele aflate în proprietatea Primăriei au fost închiriate asistaților social din comunitatea romă.

În anul 2000, blocul a fost reabilitat și modernizat complet, devenind cel mai modern bloc din Focșani. Din păcate, în doi-trei ani, blocul a fost devalizat chiar de locatarii săi: chiuvetele, vasele de toaletă, caloriferele, ușile, ferestrele și cam tot ce se putea a fost scos la vânzare.

Situația a fost tolerată de autorități timp de ani de zile, care i-au lăsat pe locatarii distrugători și rău-platnici să trăiască pe gratis.

După ce, în sfârșit, s-au luat măsuri, Asociația juriștilor romi a reclamat Primăria la CNCD pentru discriminare. În mod ireal, CNCD a decis, în unanimitate că a condiția acordarea „locuințelor sociale de existența unor debite restante la bugetul local și la furnizorii de utilități publice din municipiul Focșani reprezintă discriminare, conform art.2, alin.3 și alin.4 din O.G. nr.137/2000”.

Primarul din Focșani a reacționat la auzul acestei vești:

„În România, libertatea de expresie este garantată de lege, dar mi se pare deplasat, totuși, să vii și să acuzi Primăria Focșani de „evacuări forțate”, atâta vreme cât absolut toate evacuările au fost făcute în baza unor decizii definitive și irevocabile, emise de instanțele de judecată. Decizii care, odată emise de către instanță, devin obligatoriu de aplicat. Iar dacă vorbim de discriminare, nu înțeleg de unde până unde. Faptul că datoriile a 57 de familii au fost plătite de celelalte zeci de mii de familii de focșăneni înseamnă discriminare?! Sau faptul că ani de zile aceste 57 de familii nu au plătit nimic sau foarte puțin, în timp ce toți ceilalți focșăneni și-au achitat datoriile curente, tot discriminare se cheamă?”.