ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica din cimitirul vesel al Săpânței rămâne ortodoxă, a hotărât , definitiv și irevocabil, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anunță Mânăstirea Petru Vodă pe siteul său oficial.

"24 de familii greco-catolice, care au deja un lăcaş de cult în satul Săpânţa, au vrut să smulgă biserica din celebrul cimitir "vesel” celor mai mult de 1200 de familii ortodoxe. Toată nesimţirea uniată se bazează pe un singur fapt abominabil: distrugerea cu bună ştiinţă a tuturor documentelor care ar fi atestat existenţa vreunei biserici ortodoxe în Transilvania înainte de anul 1700.

Uniaţii de azi au mers cu tupeul pînă la a revendica acum cîţiva ani chiar şi celebra biserică din Densuş, construită în secolul XIII (13, da!) din piatra Sarmisegetuzei romane", se arată pe siteul mânăstirii ctitorite de Părintele Justin Pârvu.
 
Biserica de la Densuș este cea mai veche biserică în care se slujește, actualmente, în România. Conform parohului local, biserica a fost inițial templu păgân și transformat în lăcaș de cult creștin în secolul III. 
 
"Este cea mai veche din ţară şi, pot să spun, din lume. Unii istorici spun că în secolul II pe locul unde ne aflăm a fost construit un templu păgân închinat zeului Marte, transformat în secolul III în biserică creştină şi de atunci se fac slujbe în biserică. Este cea mai veche biserică în care se slujeşte. Templul este păstrat, de fapt zidurile sunt originale, bolţile, de asemenea. Templul se sprijină pe pietre funerare romane puse una peste alta şi sunt opt pietre funerare romane pe care se sprijină turnul care se vrea coş de evacuare a fumului din mausoleul generalului roman Longinus. În mijloc se făceau jertfe şi turnul scotea fumul afară. Lângă biserică s-a făcut o hartă cu rezonanţă magnetică şi s-a descoperit o construcţie, ale cărei detalii le vom afla în curând". Aron Densuşianul afirma, în 1864, că turnul bisericii se sprijină pe pilaştri ce serveau drept horn de evacuare a fumului din mausoleul generalului roman Longinus" se arată într-un articol din ziarul Lumina.