ICCJ a decis: Biserica și cimitirul vesel din Săpânța rămân ortodoxe. Mânăstirea Petru-Vodă acuză: "Uniații au avut tupeul să revendice și biserica din Densuș"

Biserica din cimitirul vesel al Săpânței rămâne ortodoxă, a hotărât , definitiv și irevocabil, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, anunță Mânăstirea Petru Vodă pe siteul său oficial.
"24 de familii greco-catolice, care au deja un lăcaş de cult în satul Săpânţa, au vrut să smulgă biserica din celebrul cimitir "vesel” celor mai mult de 1200 de familii ortodoxe. Toată nesimţirea uniată se bazează pe un singur fapt abominabil: distrugerea cu bună ştiinţă a tuturor documentelor care ar fi atestat existenţa vreunei biserici ortodoxe în Transilvania înainte de anul 1700.
Uniaţii de azi au mers cu tupeul pînă la a revendica acum cîţiva ani chiar şi celebra biserică din Densuş, construită în secolul XIII (13, da!) din piatra Sarmisegetuzei romane", se arată pe siteul mânăstirii ctitorite de Părintele Justin Pârvu.
Biserica de la Densuș este cea mai veche biserică în care se slujește, actualmente, în România. Conform parohului local, biserica a fost inițial templu păgân și transformat în lăcaș de cult creștin în secolul III.
"Este cea mai veche din ţară şi, pot să spun, din lume. Unii istorici spun că în secolul II pe locul unde ne aflăm a fost construit un templu păgân închinat zeului Marte, transformat în secolul III în biserică creştină şi de atunci se fac slujbe în biserică. Este cea mai veche biserică în care se slujeşte. Templul este păstrat, de fapt zidurile sunt originale, bolţile, de asemenea. Templul se sprijină pe pietre funerare romane puse una peste alta şi sunt opt pietre funerare romane pe care se sprijină turnul care se vrea coş de evacuare a fumului din mausoleul generalului roman Longinus. În mijloc se făceau jertfe şi turnul scotea fumul afară. Lângă biserică s-a făcut o hartă cu rezonanţă magnetică şi s-a descoperit o construcţie, ale cărei detalii le vom afla în curând". Aron Densuşianul afirma, în 1864, că turnul bisericii se sprijină pe pilaştri ce serveau drept horn de evacuare a fumului din mausoleul generalului roman Longinus" se arată într-un articol din ziarul Lumina.

Pe același subiect

Moarte fulgerătoare: Un sergent din Batalionul 315 Artilerie a fost secerat de un atac de cord în timp ce juca fotbal cu prietenii. Adrian Gui, din Sălaj, avea 37 de ani, la fel ca cel mai bun profesor de religie din județ, decedat subit de scurt timp

Soția lui Fritz a primit o donație de 83.000 de euro din China

Tricolorul României s-a ridicat pe aripi deasupra orașului Sfântu Gheorghe. FILMĂRILE ZILEI

Mihai Tîrnoveanu: De Ziua Drapelului, 26 iunie, ora 18, înălțăm în aer un Steag Tricolor de 3 metri cu ajutorul a 300 de baloane cu heliu. Ajută și tu!

DECES SUSPECT: Un copil de 14 ani din Suceava a murit subit chiar la banchetul de final de Clasa a VIII-a

MOARTE SUBITĂ în Vaslui. Remus Mitrea, fost politician PSD, a decedat de infarct la 49 de ani. El a fost găsit căzut în baia fabricii de panificație pe care o deținea în comuna Epureni
Recomandările noastre
Organizații: Biserica Ortodoxă Română Biserica Romano-Catolică
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)