Ziua Universală a Iei a fost sărbătorită luni după-amiază la Cercul Militar din Miercurea Ciuc de reprezentanții comunității românești din municipiu, în cadrul unui eveniment în care participanții au purtat cămașa națională și au vorbit despre importanța transmiterii tradițiilor populare românești generațiilor viitoare, informează Agerpres. Manifestarea face parte dintr-un proiect devenit deja tradiție locală, intitulat „Ia românească ne inspiră”, care a motivat femei de toate vârstele să-și confecționeze propria ie sau alte obiecte cusute manual.

„Dragostea pentru costumul popular, pentru ii, pentru cămăși, mi-a fost insuflată de bunicul meu, care a fost învățător în comuna Voșlobeni în perioada interbelică (...). El și-a cusut chiar propriul costum popular și acum, în acest an, ca o punte peste timp, am reușit să îi cos fiului meu o cămașă cu aceleași motive care sunt pe cămașa bunicului meu. Mie îmi place să zic că ceea ce fac acum este o cusătură care ne leagă de trecut, care face o punte între trecut și viitor. Pentru că motivele tradiționale care sunt pe ii și pe cămăși sunt simboluri străvechi ale poporului român și cred că e important să le recoasem pe cămăși noi, pentru ca ele să nu se piardă”, a declarat Alexandra Țifrea, inițiatoarea proiectului „Ia românească ne inspiră”, o pasionată colecționară și „salvatoare” de cămăși românești.

„Până acum nu am purtat decât cămăși tradiționale sau cămăși cusute de mine. Nu știu cum e să porți o cămașă cu motive tradiționale din comerț, chinezească sau indiană. E un lucru bun că a revenit ia în modă și a fost relansată cămașa tradițională românească, dar poate că invazia asta de cămăși făcute pe bandă rulantă ar putea în timp să îi piardă din autenticitate cămășii tradiționale românești”, a adăugat Alexandra Țifrea din Miercurea Ciuc.

Adriana Teslovan, președinta Asociației pentru Siguranță Comunitară și Antidrog - Filiala Harghita, care s-a implicat în derularea proiectului „Ia românească ne inspiră” consideră, la rândul ei, că susținătorii portului tradițional sunt „oameni normali, cărora le place să-și păstreze rădăcinile și să promoveze portul și tradițiile strămoșești”.

„În cămașa națională se află rugăciunea acestui popor, pentru că întotdeauna cele care au făcut cămăși naționale le-au făcut noaptea, rugându-se lui Dumnezeu. În cămașa națională e bucurie, în cămașa națională e demnitate, e dor, în cămașa națională e jale. (...) Aici, în Harghita, ca o formă de rezistență, românii, indiferent sub ce ocupație au fost, au încercat să transmită generațiilor care urmau după ei tricolorul cusut în cămașa tradițională: florile, cerul, sângele celor care au murit pentru aceste locuri. Și așa a rezistat în timp, pentru că, altfel, nu cred că exista posibilitatea rezistenței. (...) „Eu aș cinsti și aș respecta cămașa națională în fiecare zi. În anii copilăriei nu exista zi de la Dumnezeu în care să nu vezi țăranul român îmbrăcat în cămașa tradițională sau costumul popular autentic. (...) Era o mândrie să porți portul popular. Îmi aduc aminte de bunicul meu, care, atunci când începea plugul, niciodată nu pleca neîmbrăcat în portul național, care se punea în genunchi, făcea câteva mătănii și spunea Tatăl Nostru înainte să înceapă lucrul”, și-a amintit colonelul în rezervă Ștefan Teslovan, care a venit la Cercul Militar din Miercurea Ciuc îmbrăcat într-o cămașă din zona de munte.

„Noi, fiind puțini la Miercurea Ciuc, avem o datorie sfântă să ne păstrăm elementele de identitate românească, să participăm de fiecare dată și să sprijinim cu tot ceea ce putem ca acest demers să devină o tradiție și să îl transmitem generațiilor viitoare. (...) I-am încurajat mereu pe părinți să participe la astfel de evenimente și cred că deja a prins cheag această atitudine a noastră, vedem că suntem din ce în ce mai mulți și sunt cu atât mai bucuros că și în viața culturală a comunității românești parcă regăsim o prospețime și o dorință mare de a participa la aceste evenimente. Îi rog să sprijine și să participe, pentru că doar cu implicare putem duce tradițiile noastre atât mai frumoase mai departe și să le transmitem copiilor noștri, copiilor copiilor noștri”, a declarat consilierul local Marius Țepeluș.

Evenimentul „Ia românească ne inspiră” a fost organizat de Asociația pentru Siguranță Comunitară și Antidrog - Filiala Harghita, cu sprijinul Cercului Militar Miercurea Ciuc, al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, prin Centrul Cultural „Miron Cristea” Miercurea Ciuc, al Lions Club Miercurea Ciuc, al Grupului Șezătoare la Miercurea Ciuc, și al Primăriei și Consiliului Local Miercurea Ciuc, care au asigurat finanțarea.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, anual, la 24 iunie, începând din 2013, în România și în comunitățile de români din jurul granițelor sau din diaspora. În 2019, tema Zilei Universale a Iei este „Sustenabilitate și Identitate culturală”.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews