Icoana Sfântului Cuvios Paisie Aghioritul de la Mănăstirea Vatoped a fost adusă sâmbătă de o delegație însoțitoare în Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Aceasta a fost dăruită IPS Irineu de Părintele Arhimandrit Efrem Vatopedinul.

După primirea delegației, Părintele Arhiepiscop Irineu, împreună cu clerul și credincioșii,  au participat la o procesiune cu icoana în jurul Catedralei Arhiepiscopale, informează site-ul oficial al Eparhiei, conform Basilica.ro

Icoana a fost așezată în Catedrală apoi s-a dat citire mesajului transmis de Părintele Arhimandrit Efrem, Starețul Mănăstirii Vatoped.

Părintele Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt în care a prezentat succint viața și activitatea cuviosului aghiorit.

„Din cer și din icoana sa, Sfântul Paisie ne transmite nădejdea și bucuria Învierii, pe care noi le putem păstra mergând după Hristos pe calea strâmtă a crucii și a jertfei. Conștientizându-ne, prin învățăturile sale, că trăim anii Apocalipsei, Sfântul Paisie ne spune limpede: Ceea ce va ajuta foarte mult pe oamenii de astăzi este exemplul nostru creștinesc și viața noastră creștinească. Pe creștini trebuie să-i caracterizeze mărinimia, noblețea și jertfa»”, a spus Părintele Arhiepiscop Irineu.

Părintele Paisie s-a născut în 25 iulie 1924 și a primit la botez numele Arsenie, provenind dintr-o familie din ținuturile Capadociei. Prin toate cele ce a făcut în petrecerea sa pământească, prin rugăciune, nevoință, post și priveghere, Cuviosul Paisie a fost un reper pentru omul contemporan. S-a mutat de pe pământ la cer în 12 iulie 1994, fiind înmormântat la Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul de la Suroti, din apropierea Tesalonicului.

Cuviosul Paisie Aghioritul a fost canonizat la începutul anului 2015 de Patriarhia Ecumenică, iar Sfântul Sinod al BOR a decis înscrierea sa în calendarul ortodox local în ședința din 3-4 iunie 2015.