ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După desfășurarea Taberei din Pridvorul Satului pentru 70 de copii și adolescenți în iunie la Suceava, Platforma Civică Împreună a organizat o a doua tabără în zona peșterilor rupestre din Munții Buzăului, pe raza comunei Bozioru, în perioada 24-28 iulie. 

Realizată în parteneriat cu Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, tabăra „Împreună în pridvorul satului” a oferit celor 71 de participanți activități educativ-științifice, culturale și de dezvoltare personală, pe grupe de vârstă, de la 6 la 18 ani, informează pagina web a Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Copiii de vârste mici au avut parte de ateliere de jocuri vechi, de povești și proverbe românești și de lucru manual din lumea satului românesc.

Adolescenții au participat la ateliere de dezvoltare personală și de dezbateri, fiind motivați să susțină singuri o dezbatere în ultima seară a taberei, pe o temă pregătită de ei: „Acest parlament consideră că este vătămătoare folosirea rețelelor de socializare de către minorii cu vârste mai mici de 14 ani”.

În afară de activitățile diferențiate pe grupe de vârstă, tinerii au avut ocazia să participe și la alte ateliere, precum: Inițiere în dansurile vechi românești, Tainele iei străbune, Arta dezbaterii în pridvorul satului, Debate de ieri și de azi.

Cei 71 de copii au putut să se bucure din plin de ieșiri zilnice în natură, mergând în drumeție la peșterile rupestre din Munții Buzăului, încărcate de semnificații spirituale și istorice, care i-au adăpostit pe primii pustnici din spațiul creștin românesc: Schitul Fundătura, Agatonul vechi, Agatonul nou, bisericuța lui Iosif și chilia lui Dionisie Torcătorul. 

Totodată, tinerii au avut ocazia să viziteze biserici vechi de lemn și alte lăcașuri de cult istorice, cum ar fi biserica din Bozioru de Sus sau biserica veche a Mănăstirii Cârnu.

Spiritualitatea nu a fost singura atracție a ieșirilor în natură, copiii fiind provocați să descopere în egală măsură istoria și geografia acestor locuri încărcate de legende. Excursii științifice au fost realizate și în geo-parcul „Ținutul Buzăului”. Au fost explorați trovanții de la Ulmet și cei de la Gîrliciu-Runcosu, unde vizitatorii au primit explicații geografice despre aceste micro-forme de relief spectaculoase, a căror evoluție nu s-a încheiat încă și, de aceea, poate fi observată ca atare.

Pe tot parcursul taberei „Împreună în pridvorul satului”, un preot și doi profesori de geografie au stat la dispozița celor mici și curioși, oferind răspunsuri la întrebările lor.